Hassan (til venstre) og Rachid Imzouagh driver Midt i Gata. (Foto: Morten Holt)
Hassan (til venstre) og Rachid Imzouagh driver Midt i Gata. (Foto: Morten Holt)

Oppsving med marokkanske retter på menyen

Hassan og Rachid Imzouagh opplever et oppsving etter at de har prioritert å sette marokkanske retter på menyen.

Publisert
Rachid Imzouagh er kjøkkensjef på Midt i Gata. (Foto: Morten Holt)
Rachid Imzouagh er kjøkkensjef på Midt i Gata. (Foto: Morten Holt)

I begynnelsen tilbød Rachid Imzouagh & co bare «sikre» retter som pizza og kebab. Fortsatt utgjør dette hoveddel av salget i restauranten, en stor del som «takeaway», men nå prøves stadig nye marokkanske varianter – med stort hell.

– Det er moro å vise nordmenn hva slags mat vi har i Marokko. Og det er enda artigere at det blir tatt så varmt imot av gjestene. Vi øker omsetningen jevnlig, sier Imzouagh.

Fra 2012 til 2015 har serveringsbedriften i Hedmark økt omsetningen med 240 prosent, fra drøye 1,5 millioner til 3,7 millioner kroner!

<em>Kjøkkensjef Rachid Imzouagh trives når han kan servere sine norske gjester tradisjonell marokkansk mat. (Foto: Morten Holt)</em>
Kjøkkensjef Rachid Imzouagh trives når han kan servere sine norske gjester tradisjonell marokkansk mat. (Foto: Morten Holt)

Marokkansk lunsj

Denne våren og forsommeren har de satset på lunsjbuffé hver fredag – med sterkt innslag av marokkanske retter, retter som de er oppvokst med i hjembyen Fes i innlandet nord i Marokko (om lag 20 mil øst for hovedstaden Rabat).

– Alle på min mors side var svært opptatt av å lage mat – på ordentlig vis, ved bruk av urter som vokste naturlig i nærheten av der vi bodde. Rosmarin, timian og kardemomme er urter som er mye brukt. Jeg ønsker å gjenskape smakene i Norge, sier Rachid Imzouagh.

– Krydderet er helt sentralt element i marokkanske retter. Det er viktig å bruke riktig krydder til de forskjellige kjøtt- eller grønnsaksrettene. Ikke bare salt og pepper – som i Norge!

Når han blir bedt om å plukke ut de fem viktigste krydderne i marokkansk mat, blir ingefær, safran, spisskummen, paprikapulver og hvitpepper valgt ut.

Oksebiff med aprikos og svisker. (Foto: Morten Holt)
Oksebiff med aprikos og svisker. (Foto: Morten Holt)

– Men også hvitløk, koriander og persille og som nevnt rosmarin, timian og kardemomme, er helt sentrale elementer i den marokkanske maten, legger han til.

Krydderet – helt sentralt

Kø ved lunsjbuffeen. (Foto: Morten Holt)
Kø ved lunsjbuffeen. (Foto: Morten Holt)

Han sier videre: – Nordmenn generelt tror nok at marokkansk mat er sterkt krydret, men dette er sunn og god kost – uten for sterke innslag. I Marokko er det mer vanlig å tilby det sterke ved siden av maten – ikke i maten. Da kan hver enkelt ha i det sterke som de ønsker.

– Jeg mener at marokkansk mat er mye mer spennende enn for eksempel spansk mat. Gjennom århundrer har vi smeltet sammen en matkultur, preget av det meste rundt Middelhavet og Nord-Afrika. Vi har plukket litt fra alle rundt oss, og blandet det med vår egen kultur gjennom århundrer, forklarer han.

Urbant på bygda

Tajin Kofta (marokkanske kjøttboller i tomatsaus). (Foto: Morten Holt)
Tajin Kofta (marokkanske kjøttboller i tomatsaus). (Foto: Morten Holt)

Midt i Gata ligger som navnet sier, midt i gata, 10 meter fra hovedfartsåren gjennom Glåmdal og Solør, riksvei 2.

Bare de siste 2-3 årene, er 300 000 kroner investert i nytt interiør og fremfor alt nytt utstyr på kjøkkenet, deriblant en ny Rational-ovn, som har gjort driften vesentlig mer effektiv. Rett over gata ligger har «navnebroren» Gym i Gata etablert seg, og derfor tilbys også en Gym i gata-meny – der antall kalorier, proteiner og karbohydrater vises på menyen.

– Vi er i oppstartsfasen på dette, og målet er at dette skal vises på alle rettene våre. Dessuten har jeg planer om å utvikle sunne smoothies – på marokkansk vis, forklarer Rachid Imzouagh.

Forutsigbart

Lunsjbuffeen, som nå tilbys gjestene, preges av marokkansk mat, men Rachid forteller at her finner du også annen middelhavsmat – selvfølgelig også norsk. Og både sushi og hjemmelaget brød.

– Lunsjen skal passe alle og enhver, og gi muligheter. En av årsakene til at vi valgte å prøve dette, var at det var veldig stort trøkk her rundt lunsjtider, spesielt på fredager. Når vi lager buffeen er alt mer forutsigbart. Vi trenger ikke å lage alt etter bestilling, selv om alle gjestene selvfølgelig får det de ønsker fra menyen.

Les mer på Midtigata.no.

Les mye mer om Midt i Gata og se oppskriften på flere marokkanske retter i magasinet Horeca, nummer 3 2016.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Midt i gata

Lokalisering: Like inntil RV2 i Kirkenær sentrum i Hedmark.

Etablert: 2007 (overtok driften etter Rachid Agallouch, som også opprinnelig kom fra Marokko).

Eiere: Familien Imzouagh.

Daglig leder: Hassan Imzouagh.

Kjøkkensjef: Rachid Imzouagh.

Årsverk: 4 årsverk (totalt 7-8 ansatte inkludert deltid).

Omsetning: 3,7 millioner kroner (2015).

Spesialiteter: Pizza, kebab og marokkanske retter.

Nettside: Midtigata.no

Powered by Labrador CMS