HardangereplerpåSpildegardenFotoJaneLarsen

Nyt smaken av Hardanger

Sesongens godbiter frister i Hardanger. Moreller, eple, pærer og plommer... Nå er tiden inne for å ta turen til Hardanger for å skaffe seg frisk og nyplukka frukt.

Publisert

Her plukkes det Hardangerepler fpå Spildegarden. (Foto: Jane Larsen)

Nå kan du kjøpe frukt direkte fra fruktgårdene i de mange små bodene langs veien. Frukt og foredla produkt av frukt blir også solgt i gardsmatbutikkane.

Sesongen varer lenger

Ulike fruktsorter fra Steinstø Frukt- og Kakebu i Kvam i Hardanger (Foto: Charlotte Theilmann).

Fruktbonde Arnhild Bleie fra Bleietunet ved Sørfjorden forteller at fruktsortimentet har endret seg de siste årene.

Sene sorter av moreller og tidlige eplesorter (sommereple) har ført til at de ulike fruktslagene overlapper hverandre – og sesongen varer lenger.

Moreller, eple, pærer og plommer

Et av flere steder som kan friste med mange ulike fruktsorter er Steinstø Frukt- og Kakebu i Kvam. Her finner du nå både moreller, eple, pærer og plommer.

De regner også med at de kan tilby bringebær om en knapp uke.

– Nå har vi noe av enhver sort. Det er sjelden at vi har moreller igjen når epler og pærer er modne, seier Andor Helgheim på Steinstø. Været i sommer har gjeve gode vekstvilkår for moreller og bringebær, og sesongen har vært lenger enn normalt.

Lang historie

Fruktdyrking ble introdusert av munker som kom til Hardanger på 1200-tallet, og i dag kommer om lag 40 prosent av all norskprodusert frukt frå regionen.

Frukt frå Hardanger er kjennetegnet med sin friske og syrlige smak, et resultat av klimaet og jordsmonnet i området.

Powered by Labrador CMS