Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Flere enn 6 av 10 reiselivsbedrifter frykter konkurs

Flere enn 6 av 10 reiselivsbedrifter i NHO Reiselivs undersøkelse mener det er en reell risiko for at de går konkurs som følge av koronasituasjonen. 9 av 10 har permittert ansatte. 125 000 arbeidsplasser kan gå tapt.

─ Dette setter 125 000 arbeidsplasser i fare. Alle med stor omsetningssvikt må få full nytte av regjeringens kompensasjonsordning, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Majoriteten står på randen av konkurs

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. (Foto: Håkon Eltvik)

En undersøkelse gjennomført 26 og 27. mars blant NHO Reiselivs medlemmer viser at majoriteten av landets reiselivsbedrifter står på randen av konkurs. Etter press fra NHO lanserte regjeringen 27. mars en kompensasjonsordning for bedrifter som opplever at omsetningen svikter. NHO Reiseliv har spilt inn flere krav til arbeidet med innretningen til denne ordningen:

─ Kompensasjonsordningen er en viktig seier for oss, men vi er ikke i mål og det er fortsatt mange detaljer som ikke er på plass. Blant annet må ordningen ikke bare omfatte de bedriftene som myndighetene har pålagt å stenge, men også de bedriftene som lider store økonomiske tap som en direkte konsekvens av koronasituasjonen, sier Krohn Devold.

9 av 10 reiselivsbedrifter har permittert ansatte

Undersøkelsen viser at 9 av 10 reiselivsbedrifter har permittert ansatte. 78 prosent har permittert mellom 76 og 100 prosent av sine ansatte.

Andelen permitterte i reiselivet er betraktelig høyere enn gjennomsnittet blant NHOs medlemmer der 56 prosent svarer at de har permittert ansatte.

Reell risiko for konkurs hos flere enn 6 av 10 reiselivsbedrifter

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

65 prosent mangler penger til å betale regninger som forfaller snart. 63 prosent vurderer at det er reell risiko for at bedriften går konkurs som følge av koronasituasjonen – en betraktelig høyere andel enn gjennomsnittet blant NHOs medlemmer der 32 prosent frykter konkurs.

─ Undersøkelsen bekrefter at reiseliv er den næringen som er hardest rammet av koronasituasjonen. Flere enn 6 av 10 reiselivsbedrifter sier det er reell risiko for at bedriften går konkurs. Det er dobbelt så høy andel som gjennomsnittet i næringslivet for øvrig. Kompensasjonsordningen må omfatte alle reiselivsbedrifter som har fått store begrensninger i driften som følge av korona-tiltakene, fortsetter Krohn Devold.

Servering har høyest andel permitterte

Serveringsbedriftene har høyest antall permitterte med 9 av 10 bedrifter som har permittert 76-100 prosent av sine ansatte. Det er også servering og uteliv som har de største utfordringene med å betale regninger fremover.

72 prosent svarer at de har problemer med å betale regningene som forfaller snart.

NHO Reiselivs koronaundersøkelse:

NHO Reiseliv gjennomfører ukentlige undersøkelser blant sine 3300 medlemsbedrifter for å kartlegge hvordan koronaviruset påvirker reiselivsnæringen.

Dette gir NHO Reiseliv et nyttig grunnlag for sitt videre arbeid opp mot myndighetene, og sikrer at de hele tiden har en oppdatert oversikt over situasjonen blant sine medlemmer. Undersøkelsen gir NHO Reiseliv også en mulighet til å følge utviklingen over tid.

Siste undersøkelse ble gjennomført 26 og 27. mars.

880 reiselivsbedrifter har svart. Les hele rapporten: «Status for et koronarammet reiseliv».

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS