HotelDniproKiev

Gamle kommunisthoteller i endring

Øst-Europa er i utvikling, og moderne hoteller og internasjonale hotellkjeder vokser frem. En del av de gamle statlige hotellene fra kommunisttiden prøver å henge med i den nye tiden og ta opp konkurransen. Med nye eiere og nye visjoner ruster de seg for konferanse- og turistmarkedet. Men hvor lett er egentlig det?

Publisert

Inngangspartiet er staselig, men servicen og rommene dårlige hos Hotel Dnipro i Kiev, Ukraina. (Foto: Ståle Økland)

Partipampene er borte, de røde fanene er for lengst plukket ned og nå er det service og kvalitet i en ny tid som gjelder – eller i det minste det som bør gjelde. Den siste tiden har jeg reist mye til Øst-Europa, og i stedet for å velge trygge alternativer som for eksempel Hyatt eller Holiday Inn, har jeg prøvd noen av de gamle kommunisthotellene.

Skal vi studere trender, endring og endringsvilje – og ofte mangel på sådan, er det slett ingen dum idé å tilbringe noen netter på disse hotellene. Men det bør gjøres i små doser dersom du søker komfort.

Staselige bygg

En herskapelig trapp i en vakker resepsjon. Førsteinntrykket på Dnipro er bra til å være et 4-stjerners hotell. (Foto: Ståle Økland)

Felles for alle hotellene jeg besøkte, er at de har imponerende inngangspartier og en flott arkitektur. Fasadene er ikke det som ødelegger inntrykket på disse hotellene.

Athenas Hotel i Bucuresti, Hotel Dnipro i Kiev, Congress Hotel i Vilnius og Hotel Moskva i Beograd i Serbia er alle staselige bygg. Dessuten ligger de sentralt. Ofte har de en av de beste tomtene i byen. Det gir dem et fortrinn.

Selv om en del av hotellene er under renovering, er det fortsatt en lang prosess før de holder en moderne standard. På Hotel Moskva i Beograd luktet det fukt i hele rommet. Da hjelper det lite med staselige søyler og røde løpere i gangene. Oppholdet blir i beste fall en kuriositet.

Ikke bra i Kiev

Hos Hotel Dnipro i Kiev, Ukraina, var tapeten delvis revnet på rommet, og det var definitivt noe som ikke stemte med badet. Flisene på veggene hadde begynt å løsne, og også her luktet det fukt.

Hotel Dnipro prøvde å være moderne, og de kunne i alle fall stolt tilby internettilgang Det skulle bare mangle, men prisen for bruken var skyhøy og jeg kunne bare kjøpe maks to timers bruk om gangen. At hotellet ikke aksepterte kredittkort, men bare kontant betaling for denne tjenesten, fikk tankene til å pensle inn på mistanker om både det ene og andre.

Ukraina er et av verdens mest korrupte land. Det er mafiaen som styrer, og mistankene fikk vann på mølla da jeg prøvde å bestille taxi fra hotellet, som de hotellansatte ville jeg skulle betale dobbel pris.

Annerledes opplevelser

Hotel Congress i Vilnius i Litauen er betydelig modernisert. (Foto: Ståle Økland)

Athenas Hotel i Bucuresti i Romania og Congress Hotel i Vilnius i Litauen var derimot bedre.

Heller ikke disse hotellene kan karakteriseres som moderne hoteller etter vestlig standard, men standarden såpass bra at det faktisk ga oppholdet en ekstra dimensjon å vite at dette hadde vært gamle kommunisthoteller. For spennende er det jo; vi søker gjerne annerledes opplevelser i en tid der hoteller og byer blir stadig likere.

I stedet for å gjerne spille litt på historien, fortrenges imidlertid fortiden. Kanskje ikke så rart, men likevel: skal disse hotellene klare seg i konkurransen med de vestlige kjedene, må de enten komme opp på samme nivå når det gjelder modernitet eller så må de tilby noe annet.

I dag prøver de gamle kommunisthotellene stort sett å fremstå som moderne uten å være det. Fortsatt henger holdningene fra kommunisttiden igjen i vegger, gulv og midt i pannen på dem som jobber i disse hotellene.

Les hele saken i Horeca nummer 8 2010

Bli abonnent på Horeca her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS