Geir Skeie og Eivind Hålien nett

\"Bocuse d\'Or større en skiskyting\"

Eyvind Hålien i Fagforum for Mat og Drikke i Stavanger har skrevet denne kommentaren - i forbindelse med Bocuse d'Or og debatten om arrangementets betydning for Norge og Stavanger.

Publisert

Les også: Overvurdert Bocuse d'Or effekt?

Les også: Ja da, Bocuse d'Or har stor reklameeffekt

« Til sommeren vil Stavanger ha et matfokus uten sidestykke i Norges historie. I løpet av en liten måned vil Europas kulinariske elite og beslutningstakere innenfor næringsmiddelindustri og dagligvarehandel samles i byen under "Kulinariske Stavanger08" fra 30. juni til 2. juli og fra 23. til 26. juli vil byen som vanlig være vert for det som er Norges og antagelig Nord-Europas, største folkefest med mat i fokus - Gladmat.

I Rogalands Avis tirsdag 13. mai siterte matskribenten Andreas Viestad sin begrensede tro på Bocuse d'Or både som konkurranse i seg selv og som profileringsmulighet for Norge og Stavanger. Ifølge Viestad er Bocuse d'Or "i beste fall et reservehjul" i utlandet og at det er "nærliggende å sammenligne reklameeffekten med NM i skiskyting".

De uttalelsene er jeg dypt uenig i.

Dersom Bocuse d'Or i internasjonal sammenheng er et reservehjul så må det reservehjulet være usedvanlig stort og bra siden Bocuse d'Or faktisk er det kulinariske arrangementet med høyeste pressedekning i verden. Ved det siste mesterskapet med 24 deltagere fra hele verden, møtte 1200 pressefolk, hvorav over 50 tv team opp.

I tillegg tar 100.000 besøkende fra den kulinariske fagverden, turen til Lyon for å besøke storshusholdningsmessen "SIRHA" hvor Bocuse d'Or konkurransen er en del av arrangementet.

Jeg lurer også på når et NM i skiskyting fikk besøk av nærmere 50 utenlandske journalister to måneder før selve mesterskapet blir arrangert? Det har nemlig skjedd i løpet av de to siste månedene rundt Bocuse d'Or når journalister og kandidater fra 15 land har opplevd norsk natur og mat. Eller om nærmere 150 utlendinger med presseakkreditering noensinne har blitt ventet til et NM i skiskyting? Jeg tror ikke det. Og om det skulle skje så har nok interessen for Norge som skiskytternasjon blitt noen ganger større en i dag.

Skiskyting er en smal sport og det er i alle fall ikke noe man inntar ved middagsbordet verden over hver dag. Det gjør man imidlertid med både lam og laks. Ni millioner måltider av norsk laks serveres hver dag på kloden vår. Bare det skulle tilsi at interessen for et europamesterskap i kokkekunst med nettopp de råvarene i en av hovedrollene, automatisk profileres på en omfattende måte i de 20 landene som deltar i Bocuse d'Or Europe.

Det at Bocuse d'Or Europe ble lagt til Norge og Stavanger er ingen tilfeldighet. Det er et resultat av langsiktig arbeid fra norsk side de siste 15 årene. Det er en fornærmelse både mot offentlige myndigheter, aktører i norsk næringsmiddelindustri og samarbeidspartnere til Bocuse d'Or Europe og andre arrangementer under "Kulinariske Stavanger08" å sammenligne det med et NM i skiskyting. Både kokkenes EM og den matfaglige konferansen som går parallelt er en del av Stavanger2008, Europeisk Kulturhovedstad.

Det ligger langsiktig satsing bak dette både på nasjonal og regionalt nivå. Rogaland har 20.000 arbeidsplasser knyttet opp mot matproduksjon og formidling, Norwegian Center of Expertise - Culinology er lagt til Stavanger og regionen kan skilte med en meget god gastronomisk infrastruktur i form av blant annet Gastronomisk Institutt, Stiftelsen Norsk Matkultur, Fagforum for Mat og Drikke, hovedkontoret til Norges Kokkemesters Landsforening (NKL) og ikke minst et utall av førsteklasses restauranter.

Paul Bocuse sier det selv "Det første Bocuse d'Or Europe er lagt til Norge fordi Norge antagelig er det landet, i tillegg til Frankrike, som ligger lengst fremme når det gjelder kulinarisk utvikling" - og Ingrid Espelid Hovig følger gjerne opp med at "Stavanger er matbyen". Det Viestad beskriver som "reservehjulet" gir med andre ord god fart inn i fremtiden for Norsk, Nordisk og Rogaland sin profilering - også utenfor "den indre krets". Jeg ønsker Andreas Viestad hjertelig velkommen til noen smakfulle dager i Stavanger i sommer! »

"
Powered by Labrador CMS