Den nordiske dominansen

«De nordiske nasjonene forsyner seg uforskammet grovt av medaljefatet»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 4/2014 - Skriv inn kommentarer nederst på siden.

Det er nesten så det blir for mye av det gode. De nordiske nasjonene forsyner seg uforskammet grovt av medaljefatet i det som betegnes som «EM i kokkekunst», Bocuse d’Or Europe.

Nå har mesterskapet blitt arrangert fire ganger. 12 medaljer er utdelt. 11 av dem har havnet i nord. Norge har vunnet to ganger, Danmark én og nå sist i mai var det svenskenes tur til å stå øverst.

Det som av de fleste regnes som Europas matnasjon og gourmetnasjon nummer én, Frankrike, er definitivt detronisert fra seierspallen. De var så vidt innom i 2010 – der de klarte å kapre en bronsemedalje, men ellers er det de nordiske kokkene som dominerer fullstendig i konkurransen. For nasjoner som Island og Finland er også alltid å finne blant de seks-sju beste. For øvrig skal det legges til at i hovedkonkurransen Bocuse d’Or, som betegnes som «VM», og som arrangeres i Lyon, hevder også de nordiske kokkene seg svært godt, om ikke like godt som i «EM». I de siste fire konkurransene siden 2007 har nordiske land tatt sju av de 12 medaljene.

Hva skyldes så denne enorme fremgangen for nordisk mat? Restauranter som Noma (forkortelse for nordisk mat) og for så vidt også norske Maaemo går utvilsomt i spissen for det som kan betegnes som nordisk gourmetmat. Men i juryen i Bocuse d’Or Europe sitter det 20 medlemmer, én fra hver konkurrerende nasjon, og når status skal gjøres opp, har altså både den tyrkiske, russiske og ungarske dommeren gitt den nordiske maten toppkarakter – på bekostning av den maten som serveres av kokker fra Italia, Frankrike, Spania og Tyskland.

Jeg har vært inne på det før. Vi har ikke noe prisnivå som inviterer til voldsom invasjon av utenlandske turister, men vi har en natur som likevel fører hundretusener inn i landet.

Nå bør vi definitivt også prøve å smi litt i gourmetretningen når vi skal friste turistene til Norge.

Morten HoltRedaktør

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS