Guide Michelin, hva betyr den?

Norske kokker vinner internasjonale konkurranser på løpende bånd og norske råvarer regnes blant de aller beste. Men når Guide Michelin lister opp de beste restaurantene, så seiler vi akterut.

Publisert

Denne ledereartikkelen er hentet fra Horeca nummer 3 2012:

Norske kokker vinner internasjonale konkurranser på løpende bånd og norske råvarer regnes blant de aller beste. Akkurat nå kan Norge betegnes som verdens beste kokkenasjon.

Med Ørjan Johannessens gull i Bocuse d’Or Europe 2012 i Belgia detroniserte Norge nemlig Frankrike fra tronen som mestvinnende i konkurransens historie (se side 12 i Horeca 3/2012).

Men når Guide Michelin lister opp de beste restaurantene, så seiler vi akterut. Det var særdeles positivt at en norsk restaurant, Maaemo (s.44 - 3/2012), føk rett inn med to stjerner, men i guiden blir vi dessverre som miniputter å regne med i forhold til våre naboland Sverige og Danmark, og som mikroputter i forhold til for eksempel Storbritannia og Frankrike, begge land som for tiden sliter med å ta seg på pallen i kokkekonkurranser…

Hvor alvorlig skal vi egentlig ta Guide Michelin? Vi kan kanskje kimse av hele greia, og si at dette ikke betyr noe som helst slik kriteriene er nå, men for utenlandske turister betyr faktisk stjernene og listingen i guiden en del. De oppsøker gjerne Michelin-restauranter. Slik sett er en plass i guiden noe å hige etter.

Når det gjelder Norden, så er det bare i Sverige at Guide Michelin ikke bare lister restauranter i hovedstaden (også Göteborg). Det betyr at mange norske byer, og for den saks skyld spennende restauranter utenfor allfarveg, aldri vil få noen Michelin-stjerne. Hva med for eksempel Stavanger, ”gastronomiens hovedstad” i Norge?

Ikke alle er like begeistret for hvordan utdelingen av stjernene foregår, deriblant Eyvind Hellstrøm: – Michelin prioriterer ikke akkurat Skandinavia, mener Hellstrøm, og utdyper: – Michelin skal selge bøker. I Norge selger de kanskje 50, i Asia en halv million. Derfor satses det ikke på Norden, sier han.

Han har dessverre så rett. Det er penga som rår. Her også. Morten HoltRedaktør

Bestill abonnement på Horeca her

- eller last ned bladet elektronisk her

"
Powered by Labrador CMS