Hva er egentlig vitsen?

LEDER: Hva er egentlig vitsen med lanseringen av en egen regional Michelin-guide for Norden?

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 2/2015 - Skriv inn kommentarer nederst på sidenHva er egentlig vitsen?

Dette kunne ha ventet. Da de såkalte inspektørene ikke en gang har tatt seg tid eller bryet med å besøke flere sentrale restauranter i det som er kanskje er Nordens gourmethovedstad, Stavanger, kunne Guide Michelin like godt ha ventet med denne lanseringen – til den var gjennomarbeidet og grundig.

Nå føler jeg at den første utgaven av Guide Michelin Nordic henger helt i løse lufta, og hele guiden er i ferd med å miste sin troverdighet. Når norske stjernekokker begynner å omtale stjernedrysset som forunderlig, latterlig og skandaløst, er det tid for en oppvask i Guide Michelin-rekkene.

For det hjelper ikke at Guide Michelins sjef Michael Ellis innrømmer at inspektørene ikke har tatt turen til alle sentrale byer i Norge på grunn av begrensede ressurser. Det bygger oppunder at guiden ikke er seriøs nok.

For som Bent Stiansen, for øvrig stjerneholder for 18. året rad, sier:

– Nå må Guide Michelin øke reisebudsjettet sitt slik at de kan oppleve hele Norden, ikke bare de aller største byene. Da vil inspektørene oppleve gourmetmat i vakker natur. Flere av disse restaurantene fortjener definitivt en stjerne!

Vi finner det også merkelig at Norden nå er den første regionguiden fra Michelin uten en restaurant med tre stjerner. Merkelig – fordi flere av de nordiske topprestaurantene – med Noma i spissen, i mange andre sammenhenger blir kåret tilverdens beste.

Merkelig – fordi det er de nordiske kokkene som fullstendig dominerer i globale kokkekonkurranser – som for eksempel Bocuse d’Or.

Merkelig – fordi den nordiske maten nå er «in» på globalt nivå, og råvarene vi byr på her oppe i nord er i verdensklasse.

Nevnte Ellis hevder imidlertid at inspektørene har vært utenfor Oslo, i både Stavanger og Tromsø.

– Vi fant ikke det nivået vi hadde håpet på, men det er nok bare et tidsspørsmål før det skjer, sier Ellis.

Vi tror vi har hørt noe lignende før.

– Ved en senere anledning kan vi kanskje sette søkelyset på Norge, sier Ellis.

Vi har hørt det før også.

Jeg lurer rett og slett på om Guide Michelin er litt redd for å sette et altfor stort søkelys på Norge og Norden – da regionen faktisk er i ferd med å ta fra Frankrike tronen som matregion nummer én i verden?

Morten HoltRedaktør

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS