Horeca omslag 05 10 NETT
Horeca omslag 05 10 NETT

Lavkalori utfordres av lavkarbo

Våre matvaner er blitt bare dårligere og dårligere. For mye sukker – kombinert med for mye fett i kosten har ifølge ekspertisen ført til en form for eksplosjon av overvektige her til lands.

Publisert

Overvekt fører med seg alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk, diabetes og gallesykdommer. Dessuten kan det føre til ledd- og belastningsskader, irritabel tarm og oppblåst mage, søvnproblemer og en rekke andre lidelser.

Kostholdseksperter har tatt tak i problemet, i første rekke ved å anbefale mager kost, mye frukt og grønt, og grovbrød fremfor loffvariantene. Dette har nok hjulpet veldig mange, men langt fra alle.

Debatten blant ekspertene går ildrød. Andre mener bestemt at den ”gamle” læren om lite fett i maten og mye karbohydrater i form av mye brød, pasta, ris og poteter kan være helt feil. De mener i stedet at ”steinalderkosten”, eller lavkarbodietten som den ofte blir kalt, har god virkning mot både overvekt og diabetes, i tillegg til andre livsstilssykdommer. En av dem som sverger til lavkarbodietten og som utfordrer den gamle kostholdslæren, er lege Sofie Hexeberg, som har skrevet boka Frisk med lavkarbo.

– Hvorfor skal vi ikke spise som vi gjorde for mange tusen år siden? Rent kjøtt, ren fisk, bær, nøtter, frukt og fett. Ikke sukker, ikke tilvirket hvetemel, ikke poteter (stivelse) og bearbeidet mat, mener hun. Hexeberg vil at vi skal la kroppen skape energi ved hjelp av fettet i maten, ikke karbohydratene. Dette fører ifølge forfatteren til økt fettforbrenning, mindre fettlagring, som igjen fører til at kiloene raser av.

At det har en viss effekt, synes klart. Undertegnede har kuttet ut pasta, poteter, ris og til dels brød et par måneder nå, og har gått ned 5-6 kilo, selv om jeg har kost meg med fet mat og med godt drikke på flere fine sommerkvelder. Men ute på norske spisesteder, hva får jeg da?Min konklusjon så langt er at jeg bør holde meg hjemme.

Det er riktignok lagt opp til både magert og sunt kosthold med mange flotte retter på de fleste av landets restauranter og kafeer, men må bare innse at det nesten er umulig å finne retter uten brød eller bagetter, sukker, pasta, ris og poteter når jeg må spise ute.

Jeg opplever også at noen er litt behjelpelige med å tilpasse rettene, men de fleste er ikke så villige. Hvorfor ikke lytte til de som viser til gode resultater fordi de spiser nettopp fet, ren mat og dropper sukker, hvetemel og stivelse?Kanskje også en lavkarborett er på sin plass på menyen?

Morten HoltRedaktør

Lederartikkelen er hentet fra Horeca nummer 5 2010

Bestill abonnement på Horeca her!

Last ned enkeltutgaver eller -sider av bladet her.

"
Powered by Labrador CMS