Hospices de Beaune 150 års jubileumsauksjon

Som en av Norges største spesialister på burgundviner har Moestue Grape Selections i flere år kjøpt viner på auksjonen til Hospices de Beaune. Auksjonen holdes hver tredje søndag i november, og er verdens eldste veldedighetsauksjon. Hospices de Beaune’ røde 2010 viner er spesielt vellykket, og med jubileet i tillegg var interessen til stede for å kjøpe den første lotten.

Publisert

Første lott i auksjonen er alltid Beaune 1er Cru Cuvée les Dames Hospitalières. En av de beste Beaune cuvéene, men en utfordring å kjøpe da ingen vet hvor prisene vil gå. Tydelig nervøsitet i salen, kanskje spesielt høy i år, med forventning om prisstigning. Velregissert publisitetsarbeid av Christies med stor vekt jubileum, tradisjoner og et ønske om å bringe kineserne inn som kunder, ga grobunn for uro.

Christies hadde flere store Hospices de Beaune smakinger i Kina i løpet av året, for å vekke kinesernes interesse. Burgund eksperten Jasper Morris MW (Berry Bros) var redd årets priser skulle øke med over 30%, muligens opp til 50%. Beaunes negocianter regnet med 15-20% mest på grunn av lavere volumer tilgjengelig. Hva ble resultatet ?

Hvitvin steg mest

Prisene steg ikke like mye som fryktet, kineserne har ikke enda fått smaken for vinkjøp hvor flaskene ikke leveres med en gang. Ca. 10% av vinene gikk til kinesiske kunder, mens amerikanerne, vanligvis store kunder, kun kjøpte 1,6% av årets avling.

Markedet er og blir europeisk, for øyeblikket. Gjennomsnittlig steg rødvinsprisene med 12,6% og hvitvinsprisene med 15,7%.

Første lott til Mostue

Første lott gikk til Moestue Grape Selections for hammerslag 4500 euro per fat (3 fat innkjøpt), og satte standard for denne cuvéen.

Resten av fatene gikk for samme pris eller høyere. Sammenlignet med fjoråret var dette en høy pris, hvor enkelte fat (av denne cuvéen) gikk for overraskende lave priser, ned til kun 3000 euro. I 2008 var 4000 euro den vanligste prisen. Dette viser kompleksiteten ved kjøp av første lott.

Rødvinsprisene generelt de samme år, sank med 31,5% fra 2007 til 2008, steg med 33% fra 2008 til 2009 og steg igjen gjennomsnittlig med 12,6% fra 2009 til 2010.

Christopher Moestue er svært fornøyd med kjøpet på grunn av kvaliteten på vinen, den beste og mest elegante av alle Beaune vinene til Hospices de Beaune, prisen er korrekt, akkurat opp 12,6% fra auksjonen i 2008.

Senere ble fristelsen for stor når den beste av Volnay cuvéene gikk til en forbausende lav pris, 4700 euro per fat. Benjamin Leroux, Berry Bros og Moestue Grape Selections ble enige om å dele en lott på 3 fat av Volnay Santenots 1er Cru Cuvée Gauvin. Et særdeles godt kjøp. Det er alltid en fordel å kjøpe flere fat av hver vin, for å jevne ut forskjeller og karakterer fatene i mellom.

Benjamin Leroux, Burgunds unge stjernevinmaker, er kommisjonert til å ale opp alle Moestue Grape Selections 2010 fat fra Hospices de Beaune"

Pressemelding

Powered by Labrador CMS