Viknaraja-Sithampararajah-(
Viknaraja-Sithampararajah-(

Trenger status- og kompetanseheving

Formålet med NM i Maskinoppvask, som arrangeres for 2. gang på Smak09, er å heve både oppvaskmedarbeidernes kompetanse og statusen for en av de aller viktigste funksjonene i ethvert storkjøkken, samt sette fokus på hygiene generelt.

Publisert

24 profesjonelle oppvaskere fra hele landet setter hverandre stevne, alle med ambisjon om å gå til topps i Norsk Mesterskap i Maskinoppvask.

Det blir cup over fire dager, med vinner og beste toer i hvert heat som går videre til A- og B-finalen fjerde og siste dag, 6. februar hos Norges Varemesse i Lillestrøm.

Hygienepartnerne

Det er de tre største hygienepartnerne, Lubeco, Lilleborg Profesjonell og Ecolab, som samarbeider om mesterskapsarrangementet, sammen med BFSN og Norges Varemesse.

En rekke leverandører er medspillere.

Intensivt kursprogram

I september startet de tre et intensivt program for å kurse maskinoppvaskere, som i dag mangler et tilbud om grunnopplæring.

- Det er et kort kurs på to-tre timer som tar for seg maskinoppvask og hygiene i oppvaskrommet, opplyser salgssjef Bjørn Lundby hos Lubeco AS.

Følger oppvaskgodset

- Det er tilrettelagt for alle som arbeider i eller leder arbeidet i oppvasken på profesjonelle brukersteder. Kurset gjennomgår "Planløsning av et oppvaskanlegg", og følger oppvaskgodsets gang gjennom anlegget. Først på uren side: inntransport og rydding, avskraping og avfallsbehandling, stabling i kurv, forvask og forspyling.

Så er det fullt søkelys på selve oppmaskmaskinene, de ulike typer maskiner og deres viktigste funksjoner, klargjøring for bruk, temperaturer og trykk, vaske- og skyllearmer samt dyser, og rengjøring og daglig pass av maskinen.

Videre er det arbeidet på ren side som gjennomgås: visuell vurdering av resultat, prøvetaking, stabling og lagring av rent gods

Personlig hygiene

Avslutningsvis ser vi nærmere på skillet mellom ren og uren side, og gir en grundig gjennomgang av krav til personlig hygiene, spesielt betydningen av håndvask.

Kursprogrammet fortsetter

Siden september har hygienepartnerne gjennomført 24 kurs fra Kristiansand til Tromsø, og rundt 500 til sammen har deltatt. De 24 NM-deltakerne hentes blant disse kursdeltakerne. Nye kurs holdes til ut i januar 2009, med muligheter for å kvalifisere medarbeidere til NM.

Arbeidsgiverne premieres

Vinnerne vil bli premiert med weekendopphold på hotell. Norgesmesterens arbeidsgiver vil få hovedpremien: vareuttak for inntil 25.000 kroner hos en av hygienepartnerne.

- Det er en påskjønnelse for å ta maskinoppvasken på så stort alvor som den fortjener, sier de tre hygienepartnerne.

Les mer om NM i maskinoppvask og Smak09 i Horeca nummer 8, som har utgivelse 2. desember.

Powered by Labrador CMS