Havila-systemet satser offensivt på reiseliv. Fra venstre Arild Myrvoll, Günther Dahler, Per Sævik og Hege Sævik Rabben. (Foto: Kjetil Haanes, Nett.no)

Havila satser offensivt

Havila har allerede to hoteller i Møre og Romsdal, og ønsker seg flere på Vestlandet. Nå satser selskapet også offensivt på Havila Kystruten etter at det ble bestemt at Hurtigruten og Havila skal dele på kystruten mellom Bergen og Kirkenes.

Publisert
Slik blir de nye båtene til Havila Kystruten. De settes i drift fra 2021. (Illustrasjon: Havila Kystruten)

Samferdselsdepartementet besluttet tidligere i år å tildele kystruteanbudet mellom Bergen og Kirkenes til både Havila og Hurtigruten, noe som betyr at begge aktører får kystrute-kontrakter.

Raftevold Hotell. (Foto: Morten Holt)

Hurtigruten AS har i dag 11 skip som trafikkerer hver av de 34 havnene på kystruten Bergen-Kirkenes daglig. Havila skal bygge fire nye skip, som settes i drift i 2021. Skipene er 125 lange, 20 meter brede, og har plass til 700 personer.

Gjerne Ålesund og Bergen

Hovedfokuset for Havila er nå å bli ferdig med de fire skipene som skal trafikkere ruten Bergen - Kirkenes fra 1. januar 2021, men Havila ser også på andre prosjekter i norsk reiseliv, og et av målene er nye hotell i Ålesund og Bergen.

Havila Hotels eier i dag Raftevold Hotell i Hornindal og Hotell Ivar Aasen i Ørsta, og i tillegg vurderes 45 prosent eierskap i Thon Hotel Fosnavåg.

Les også: Havila kjøper Raftevold Hotell

Havila-skipene skal være grønne ved bruk av LNG og batterier. Skipene blir 125 meter lange, 20 meter brede og har plass til 700 personer. (Illustrasjon: Havila Kystruten)

– Vi ser etter nye muligheter, og skulle gjerne hatt hoteller både i Ålesund og Bergen, sier Sævik til Nett.no.

Fire milliarder

– Reiseliv er en vekstbransje og en desentralisert bransje, der det egentlig har blitt gjort lite fellesinnsats så langt. Det skal vi gjøre noe med, sier Per Sævik videre til Nett.no.

Hotell Ivar Aasen. (Foto: Hotellet)

Sævik, som er i sitt 78. år, satser stort på norsk reiseliv. Han har fått med seg datteren Hege Sævik Rabben og den tidligere direktøren på Thon Hotel Fosnavåg, Günther Dahler, til å lede hotellsatsingen i tiden som kommer.

Den tidligere Rem Offshore-sjefen Arild Myrvoll er sjef for Havila Kystruten, en satsing som hittil er på fire milliarder kroner. I tillegg er Tor Johan Pedersen ansatt som salgs- og markedsdirektør i Havila Kystruten. Pedersen kommer fra Innovasjon Norge, der han var cruiseansvarlig fra 2012. Han har også erfaring som salgssjef i RCCL.

Les også: Toppledelsen på plass i Havila Kystruten

Tror på kineserne

Gunther Dahler. (Foto: Havila)

Sævik Rabben er fornøyd med utviklingen både på Raftevold Hotell og Hotell Ivar Aasen, der det legges vekt på at hotellene skal være samlingsplasser for lokalbefolkningen, samtidig som hotellene skal lokke tilreisende gjester.

Havila ser for seg at turismen fra Asia vil øke mye de kommende årene, og Kina er et enormt marked.

– Det er nå 300 millioner kinesere i middelklassen. Alle disse vil ut å reise, sier Per Sævik, som har så stort tro på turiststrømmen fra Kina at han ønsker kinesisk tekst på informasjonen om bord på de fire kystruteskipene.

Uutnyttet potensial

Günther Dahler har vært i kontakt med store kinesiske reiseoperatører, som er ivrige etter å komme i gang med turer til Norge, og der man gjerne ser etter opplevelsestilbud som strekker seg over flere dager.

– Og her tenker vi på å bruke fjordlandskapet, og då spesielt Hjørundfjorden, som etter vårt syn har et stort uutnyttet potensial, sier Dahler til Nett.no.

Tanken er å koble de asiatiske turistene med andre reisende – på de fire skipene i Havila Kystruten. Hvert skip kan ta inntil 700 passasjerer, og det bygges nå opp et lag med mellom 600 og 700 ansatte.

– Ved å ta ei strekning med Havila Kystruten, kan de starte på Sunnmøre og slutte i Bergen – eller omvendt, uttaler Dahler, som håper at det at det blir etablert en direkterute mellom Helsinki og Vigra for asiatiske reisende i og med at Helsinki er hovedbasen for reisende fra Asia til Europa.

En gyllen mulighet

Dahler ser fram til Norwegian Travel Workshop (NWT), som neste år arrangeres i Ålesund i perioden 1. til 5. april. Dit kommer det rundt 400 turoperatører fra hele verden

– Dette er en gyllen anledning til å vise frem Sunnmøre og Vestlandet, og Havila kommer til å være meget aktive på NWT, påpeker Dahler.

Les mer om Havila-satsingen på Nett.no

Les mer på Havila.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS