Stephanie Rivera, Operasjon Dagsverks Sandra Skiaker, og hotelldirektør på Scandic Vulkan, Monica Egeberg. (Foto: Marianne Wennesland – Scandic)

Elever overtok Scandic Vulkan

Scandic Vulkan i Oslo lot like gjerne en skoleklasse ta over hele hotellet i anledning Operasjon Dagsverk. Alle stillinger – fra resepsjonist, kokk og servitør til hotelldirektør, ble torsdag besatt av elever fra Oslo Handelsgymnasium.

Publisert

Glem de tradisjonelle OD-jobbene som å selge boller eller rake løv. Hotelldirektør ved Scandic Vulkan, Monica Egeberg, ønsker at flere skal få øynene opp for hvilke muligheter som ligger i reiselivsbransjen. Og da ideen dukket opp om å kombinere Operasjon Dagsverk med å gi skoleungdom innsikt i bransjen, var hun ikke vond å be.

– Vil ta vår del av ansvaret

– Operasjon Dagsverk er en fantastisk aksjon der skoleungdom donerer et dagsverk til støtte for ungdommer i andre land som ikke har de samme mulighetene til utdanning som norsk ungdom har. Når vi i tillegg kan kombinere dette med å la fremtidens arbeidstakere få et innblikk i en bransje i vekst og som allerede nå trenger mer kvalifisert arbeidskraft, så er det en klassisk vinn-vinn situasjon, sier Egeberg.

NHO sitt årlige kompetansebarometer viser at seks av ti reiselivsbedrifter har et udekket kompetansebehov allerede i dag.

Skolelever styrte Scandic Vulkan: Fra venstre Phillip Jakobsen, Daniel Njåmo, Nasro Abdullahi og Stephanie Rivera. (Foto: Marianne Wennesland – Scandic)

– Vi i Scandic ønsker å ta vår del av ansvaret for at unge ser mulighetene i reiselivsnæringen, slik at vi kan møte fremtidens etterspørsel, sier hun i en pressemelding.

Spente elever

Totalt 28 elever fra VG1-linje service og samferdsel ved Oslo Handelsgymnasium, møtte torsdag morgen spente og forventningsfulle opp på Scandic Vulkan. Oppdraget for dagen var enkelt nok, men samtidig overveldende: Å drive hele hotellet en dag!

17 år gamle Stephanie Rivera fikk oppdraget med å være hotelldirektør dag, og hun innrømmet at det var en oppgave hun ikke tok lett på.

– Jeg er mest nervøs for å være sjefen til mine egne klassekamerater, sier den ferske hotelldirektøren.

Hotellets faste hotelldirektør mente likevel at det var en oppgave 17-åringen tok på strak arm.

Rivera ble kastet rett ut i det med kaffeskjenking til frokostgjester, romsjekk, svare på Tripadvisor-tilbakemeldinger samt prøvesmaking av restaurant Ferros nye meny. I tillegg til selvfølgelig å passe på at kollegaene og klassekameratene gjorde sine oppgaver i henhold til gjestenes og den ferske direktørens forventninger.

Ungdom hjelper ungdom

Årets OD-prosjekt går til ungdom i Nigeria og deres rett til utdanning. Vann og matjord er forurenset i en av vår tids største oljekatastrofer, og foreldre som har mistet levebrødet, har ikke råd til å sende barna på skolen. Mangel på utdannelse skaper igjen fattigdom.

Sandra Skiaker leder Operasjon Dagsverk, der skoleelever årlig jobber inn rundt 25 millioner kroner. Hun mener at det er flott å se at ungdom får ansvar og tillit som på Scandic Vulkan.

– Ungdom i Nigeria har de samme drømmene og ambisjonene som oss, men ikke de samme mulighetene. Det er altfor mange ungdommer i verden som aldri får brukt sitt potensiale. Et helt hotell drevet av engasjert ungdom er et eksempel på det at unge kan gjøre hva som helst hvis de blir gitt tilliten. Det er fantastisk å se, sier hun.

Ga mersmak

Flere av elevene syntes innsikten de fikk i løpet av dagen var så spennende at de vil vurdere en videre karrierevei innenfor hotell- eller reiselivsbransjen. To av elevene som arbeidet på Scandic Vulkan i anledning OD fikk på direkten tilbud om praksisplass og vil allerede fra neste uke jobbe en dag i uken på hotellet. Ytterligere fire elever vil få praksisplass etter nyttår. Hotelldirektør Rivera var en av dem som syntes dagen ga mersmak.

– Det har vært utfordrende, men en veldig morsom opplevelse. Jeg kommer absolutt til å vurdere en karriere innenfor hotellbransjen etter dette, sier Rivera.

18 Scandic-hoteller involvert

I tillegg til Scandic Vulkan hadde hele 18 Scandic-hoteller fra Kirkenes til Kristiansand ny hotelldirektør i anledning OD-dagen, samt flere andre stillinger.

Til sammen var mer enn 60 skoleelever engasjert gjennom Scandic Hotels i forbindelse med OD 2017.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS