Jan E Rivelsrud døde 28. september 2019. (Foto: Privat)

Minneord: Jan E Rivelsrud til minne

Rica-gründer Jan Eilef Rivelsrud, en av de store pionerer innen norsk hotell- og restaurantbransje, gikk bort 28. september etter lang tids sykdom. Han ble 79 år gammel.

Publisert
Rica-gründer Jan E Rivelsrud til minne. (Foto: Privat)

Rivelsrud vokste opp i et lukket industrisamfunn på Eidsfoss i Vestfold, der alle trodde han ville følge i forfedrenes fotspor på det lokale jernverket. På besøk hos storesøster Kristine, som arbeidet på hotell i Larvik, fikk unggutten imidlertid glimt av en helt annen og spennende verden. Den ville han bli en del av.

17 år gammel begynte Jan E. Rivelsrud som pikkolo på det som i dag heter Holmenkollen Park Hotel i Oslo. Mange år senere vendte han tilbake igjen – som eier. I mellomtiden hadde han utdannet seg fra grunnen av i hotell- og restaurantfaget, vært hotellsjef i Nord-Norge og blitt gründer i egen regi.

Minneordet fortsetter under bildet

Faksimile fra Storkjøkken/Horeca i 1978.

I 1975 etablerte han Rica Hotell- og restaurantkjede sammen med sin svoger, den svenske prins Carl Bernadotte (Rivelsrud og Carl ble til firmanavnet Rica). Første satsing var restaurant Bajazzo i Bygdøy allé i Oslo, et nytt og populært konsept som ble videreutviklet på mer enn 40 steder over hele landet. Overskuddene dannet grunnlag for satsing på hotelldrift, og i løpet av 1980-tallet ble selskapet et rendyrket hotellkonsern, Rica Hotels, med økende vekt på eiendommer man bygde og eide helt selv. Lenge var det landets største hotellkjede, og den første med notering på Oslo Børs. Parallelt sto Rivelsrud sentralt i utviklingen av reiselivet over hele Norge og spesielt i Nord-Norge, landsdelen som sto hans hjerte aller nærmest. For sin samlede innsats for norsk næringsliv ble han i 2006 utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden.

Minneordet fortsetter under bildet

Forsiden av Horeca Storkjøkken, nummer 31998. Jan E Rivelsrud sammen med tidligere konsernsjef Ole-Jacob Wold, som har skrevet dette minneordet sammen med Gisle Evensen.

Til slutt drev Rica 72 destinasjoner i Norge og Sverige, deriblant Nordkapphallen, Ishavshotellet i Tromsø, Holmenkollen Park og Grand Hotel i Oslo. Som konsernsjef og senere styreleder hadde Jan E. Rivelsrud etter hvert ansvaret for 3000 ansatte, en omsetning på 2,5 milliarder – og overskudd hvert eneste år. Hele tiden sto hans kone Grethe fjellstøtt ved hans side, som ankerfeste og rådgiver. Sammen hadde de startet eventyret fra bar bakke. I 2014 ble Rica Hotels solgt til det svenske Scandic-konsernet.

Saken fortsetter under bildet

I 1996 fikk Jan E Rivelsrud og Rica vertskapsprisen.

I vårt tette samarbeid gjennom flere tiår opplevde vi Jan E. Rivelsrud som en kreativ, generøs og målrettet sjef, en sterk, begeistret og leken leder med omtanke for sine medarbeidere og lojalitet overfor samarbeidspartnere og de grunnleggende verdier han ville at Rica skulle stå for. Ved sin bortgang beskrives han også av sine sterkeste konkurrenter som «den moderne hotellbransjens far i Norge, en gentleman og ener – et forbilde for oss alle».

Saken fortsetter under bildet

Jan E Rivelsrud på forsiden av Horeca i 2014, da han ble tildelt bransjens høyeste utmerkelse, Horecabransjens Ærespris. Kristin Krohn Devold delte ut prisen.

Sammen med utallige andre medarbeidere lyser vi fred over Jans minne i respekt og takknemlighet, og lar våre tanker gå til Grethe og de tre barna Vibeke, Kristin og Jan Erik.

Ole-Jacob Wold, tidligere konsernsjef Rica Hotels

Gisle Evensen, administrerende direktør Rica Eiendom Holding

Les også: Rica-gründer Jan E Rivelsrud er død

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS