Økern Portals takpark blir Nord-Europas største med spiselige vekster. (Foto: Økern Portal)
Økern Portals takpark blir Nord-Europas største med spiselige vekster. (Foto: Økern Portal)

Taket på Økern Portal ga mersmak

Statsråd Olaug Bollestad fikk nylig en omvisning på taket av Økern Portal. Her fikk hun også smake på noen av vekstene som dyrkes på det som blir Nord-Europas største takpark med spiselige vekster.

Publisert
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sammen med administrerende direktør i Oslo Pensjonsforsikring, Åmund Lunde. (Foto: Økern Portal)
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sammen med administrerende direktør i Oslo Pensjonsforsikring, Åmund Lunde. (Foto: Økern Portal)

– Vår visjon for Økern Portal er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø. Takparken er kanskje det fremste eksempelet på dette, innledet administrerende direktør i Oslo Pensjonsforsikring som eier Økern Portal, Åmund Lunde.

Med sine nær 80.000 kvadratmeter er Økern Portal et av fastlands-Norges største byggeprosjekter. Det skal stå ferdig i slutten av 2020 og blir et sentralt landemerke i nye Økern sentrum og Hovinbyen.

En smak av taket

Om lag 30 personer fikk omvisning og en smakebit fra taket. Deriblant landbruks- og matminister Olaug Bollestad og byråd for finans i Oslo kommune, Einar Wilhelmsen.

– Jeg syntes det er fantastisk å få komme hit for å se, kjenne på og smake på plantene som vokser her på taket. Jeg er opptatt av urbant landbruk, og håper lignende ideer og konsepter vokser utover i Norge. Grønne tak gir bedre luft, er viktig for insekter og ikke minst menneskene som skal arbeide og bo rundt her på Økern, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad som plantet et epletre og smakte på urtene som vokser på taket.

Hun støttes av finansbyråd i Oslo kommune, Einar Wilhelmsen:

– Jeg er utrolig stolt over hvordan Oslo Pensjonsforsikring forvalter pensjonsmidlene til alle som arbeider i Oslo kommune. Økern Portal er definitivt et sterkt bidrag til å gjøre det bedre å bo i Økern og Løren området. Jeg håper vi vil se flere initiativ innenfor urbant landbruk i Oslo fremover, sa finansbyråd Einar Wilhelmsen.

Det grønne taket har også en viktig funksjon knyttet til overvann og flom; vegetasjonen fanger opp regn slik at det blir mindre vann i avløpssystemet, noe som reduserer faren for flom.

Bikuber og parsellhager

Taket har et areal på syv mål med utsikt i alle retninger – mot Holmenkollen, Ekebergåsen, Grefsenkollen og Oslofjorden. Økern Portal vil være åpent for allmenheten med fasiliteter som løpebane, bikuber, petanque-anlegg, paviljong, restauranter, tuftepark og parsellhager.

– Vi skal invitere Oslos befolkning til å dyrke frukt og grønt på taket. Her skal barn og voksne få lære om beplantning og sirkulære kretsløp. Avfall fra bygget skal komposteres og brukes som gjødsel. Bærekraft står helt sentralt, fortalte Andreas Capjon som leder Ureist – et datterselskap av Felleskjøpet, som leverer takparken.

Ni restaurantkonsepter

Opptil ni unike restaurantkonsepter kommer til Økern Portal. På menyen vil man finne frukt, grønnsaker og urter som er dyrket på taket.

– Da reduserer vi både plastforbruk og utslipp i forbindelse med transport av frukt og grønt, forklarte Capjon.

Telia, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring og Digitaliseringsdirektoratet er blant virksomhetene som flytter inn i bygget. Om lag 3000 mennesker vil arbeide i Økern Portal.

Økern Portal

* Oslo Pensjonsforsikring AS eier og utvikler Økern Portal.

* Om lag 3000 mennesker vil arbeide i næringsbygget på totalt 80 000 kvadratmeter kontorarealer, hotell, bespisningstilbud, trening og øvrige servicetjenester.

* Økern Portal skal sertifiseres til Breeam Excellent og er det første store byggeprosjektet hvor resirkulert skrapaluminium utgjør fasadens hovedelement.

* Bygget vil være åpent for allmennheten med fasiliteter som en takpark med løpebane, bikuber og parsellhager, unike spisesteder og cafeer, park og lekearealer, treningssenter og tuftepark.

* Vegg i vegg med Økern Portal kommer det første Radisson Red-hotellet i Norge. Det åpner sommeren 2022 og vil bestå av over 200 rom, samt et konferansesenter med panoramautsikt over hovedstaden.

* 4Service vil levere tjenester innen bespisning, drifte felles konferansesenter i bygget, samt coworking-konseptet «Tribe».

* Vedal Entreprenør er totalentreprenør for prosjektet og Newsec vil forvalte bygget.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS