Karla Siverts. (Foto: KokkeKarlas legats FB-side)
Karla Siverts. (Foto: KokkeKarlas legats FB-side)

Haugan Bordvik fikk KokkeKarlas første stipend

Eline Haugan Bordvik er den første som får et stipend på 50 000 kroner fra KokkeKarlas legat. Stipendene fra legatet gis til unge kvinnelige kokker.

Publisert
Eline Haugan Bordvik er den første mottakeren av KokkeKarlas legat. (Foto: Haugan Bordviks FB-side)
Eline Haugan Bordvik er den første mottakeren av KokkeKarlas legat. (Foto: Haugan Bordviks FB-side)

Søndag kveld ble det første stipendet delt ut under en middag på Sentralen i Oslo, og det var 21-årige Haugan Bordvik som ble den første mottakeren av stipendet etter den avholdte og avdøde kokken Karla Siverts.

Ap-leder Jonas Gahr Støre delte ut stipendet.

Legatet ble opprettet i 2016 av Siverts og hennes mann Thorleif Linhave Bamle, til støtte for unge kvinner i kokkefaget.

Credo, Noma og Koks

Eline Haugan Bordvik har nå vært med på Nomas mye omtalte popup-restaurant i Tulum. Når Noma åpner i ny drakt i 2018, blir hun med videre dit. Men før den tid skal hun arbeide på en annen prisbelønt restaurant, Koks utenfor Torshavn på Færøyene. Der skal hun lære om fermentering og preservasjon.

Etter at «matkarrieren» startet i en hønsegård på Røros, der hun er oppvokst, kom hun til Heidi Bjerkan & co på Credo i Trondheim.

Mentoren Heidi Bjerkan

Der endret alt seg.

– Måten vi lagde mat på var rett fra sjela, og jeg lærte utrolig mye. Heidi (Bjerkan) tok oss med ut på gården, og vi fikk være med og høste grønnsaker og hilse på dyrene. Vi fikk være med på hele prosessen, noe jeg mener er viktig. Heidi var, og er, en mentor for meg. Jeg snakker masse med henne på telefonen, og spør henne om alt jeg måtte lure på, sier Bordvik til Godt.no.

Det var etter tiden på Credo at hun fikk et tre måneders internship hos den verdenskjente danske restauranten Noma, som nå altså fører henne videre til Koks.

Les også: Hvem får KokkeKarlas første legat?

Jurybegrunnelsen

Legatets styremedlemmer skriver som følgende i begrunnelsen:

«Den første mottakeren av KokkeKarlas stipend representerer disse verdiene på en fremragende måte. Om det var gjennom jobben å plukke døde høner i ung alder som ledet henne inn i kokkefaget vites ikke. Som 16-åring hadde hun egentlig tenkt å bli institusjonskokk fordi hun så hva god mat kunne gjøre for mennesker med andre livsutfordringer. Ved en feiltakelse fikk hun imidlertid praksisplass på Credo i Trondheim under ledelse av Heidi Bjerkan. Her falt hun pladask for restaurantkjøkkenet. Å være en del av at team som skulle levere, men like viktig – å få innsikt i produksjonen av råvarene og historien bak disse. Til tross for sin unge alder er hun en dyktig formidler av det norske kjøkkenet. Hun er til stor inspirasjon for alle med sitt entusiastiske vesen. Hun er nysgjerrig, sta og hele tiden på søken etter gamle tradisjoner så vel som moderne teknikker. Fra hønseriet, via Credo til Noma, er hennes faglige reise allerede godt i gang. Vi i styret mener årets vinner representerer kokkefaget på en fremragende måte og vi er svært glade for å kunne overrekke KokkeKarlas stipend 2017 til Eline Haugan Bordvik».

Kriteriene

Dette er noen av kriteriene for å få stipendet:

* Gis til en ung kvinnelig kokk som er opptatt av å bruke og fremme gode norske råvarer, og styrke norsk matkultur.

* Det legges vekt på kompetanse og yrkesstolthet/yrkesglede.

* Stipendet skal brukes til studier og kompetanseheving innen kokkefaget.

Her kan du lese mer om legatet

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Karla Linhave Siverts

Oppvokst i Skui i Bærum.

Arbeidet som kokk på blant annet Bagatelle, Strand restaurant og sist som kjøkkensjef på Smalhans.

Hun deltok også i TV-programmer som «Kokkenes Kamp», «Hellstrøms mesterkokk», «Mitt kjøkken ruler», «Sommeråpent» og «Sommertid».

Hun var også Bondelagskokken i 2015-2016.

15. desember 2013 fødte hun datteren Juno med et keisersnitt, og det var da det ble oppdaget en kreftsvulst/cyste på eggstokken.

Karla Siverts ble født 12. juni 1987, og døde 23. juni 2016, 29 år gammel.

Les mer på KokkeKarla.com

 

Powered by Labrador CMS