Anita Gylseth (til venstre) driver Anitas Sjømat, Anni Byskov Annis Spisested og Benedikte Ferner Lokstallen på Røykenvik ved Brandbu. (Foto: Mette Møller/Motor)

De 12 beste spisestedene langs veien

Bladet Motor har kåret de12 beste spisestedene langs veien i Norge i 2019. Det er denne gangen kåret tre vinnere, Annis Spisested, Anitas Sjømat og Lokstallen.

Publisert

«Lykken er en dansk pølsemaker, en sjøbu hvor de bare selger fiskemat, og en gammel lokomotivstall hvor du like gjerne får svinenakke som thaisalat. I år har Motors jakt på Norges beste veimat endt opp med tre vinnere», skriver bladet.

Dette er de tre vinnerne

Annis Spisested

E6, Ringebu i Oppland

– God mat trenger ikke å være jålete. Vi har noe så enkelt som stekt flesk og kålstuing på menyen. Det må ikke være mer avansert enn det, så lenge det er laget skikkelig, sier Anni Byskov, som driver Annis Spisested på Ringebu, én av tre vinnere når Motor for femte år på rad kårer «Årets veimat».

Anitas Sjømat

E10, Reine i Lofoten i Nordland

– Det er nok mange som ikke har så positive tanker om tradisjonell veimat. Men jeg tror at det er mulig å løfte kvaliteten, og jeg tror folk ønsker kvalitet. Velger du gode råvarer og unngår lettvinte løsninger, så blir det bra, mener Anita Gylseth, som driver Anitas Sjømat på bittelille Sakrisøy i Lofoten.

Fjorårsvinner Sanngrund er også i år i toppen. (Foto: Morten Holt)

Lokstallen

Rv34, Brandbu i Oppland

– Vi bestemte oss tidlig for at vi hadde lyst til å servere mat vi selv er glad i og å gjøre noe som ikke alle andre gjør. Mange advarte oss og sa at vi ikke kunne klare å drive noe sånt som dette på et lite sted som Brandbu, men hvis du serverer god mat, så kommer folk, sier Benedikte Ferner, som driver spisested i en gammel, sjarmerende lokomotivstall sammen med den engelske kokken Philip Womersley.

Ni andre semifinalister

I tillegg til de tre vinnerne har Motor kåret ni finalister:

Sanngrund

E16, Skarnes, på grensen mellom Hedmark og Akershus

«Vinneren fra i fjor holder fortsatt høy kvalitet. Her håndskreller de 1,5 tonn ferske poteter i året! Ørret er husets bestselger, og vi synes det er ekstra morsomt at en fiskerett er husets mest populære».

Les også: Sanngrund byr på den beste veimaten i 2018

Haukeliseter Fjellstue

E134, Edland i Telemark

«Vinneren fra 2017 holder stilen og var på vår 10 på topp liste også i fjor. Her brukes det i stor grad lokale råvarer, du får både reinskavsgryte og fjellørret. Fjellburgeren får lokalt preg med hvit geitost og røkt reinsdyrhjerte».

Haukeliseter Fjellstua vant kåringen i 2017.

Er-An Veikro

E39, Søfteland i Hordaland

«Det er rock n´roll, mye gøy og veldig populært. Og utrolig nok klarer de å servere bra burgere og god fjellørret oppi all moroa. Det beste av alt er at maten holder jevn og høy kvalitet på smaksopplevelsen, år etter år».

Munkekroen

E16, Fagernes i Oppland

«Et rolig og avslappet sted, en sjeldenhet for spisesteder langs veien. Det meste lages fra grunnen av og gjerne av lokale råvarer, som svinekjøtt fra griser som går fritt i fjellet hele sommeren, lokal rakfisk og poteter fra en bonde i nærheten».

Oldemors Karjol

E16, Jevnaker i Oppland

«Det er 11 år siden stjernekokken Eivind Hellstrøm og TV-teamet ryddet opp her. Siden den gang har de både klart å holde på konseptet sitt – hjemmelaget mat i nostalgisk interiør – og på kvaliteten».

Valdres Mathus

E16, Bagn i Oppland

«Dette er noe av det beste vi har fått langs veien i år. Valdres Mathus vant Årets veimat i 2016 og har holdt jevnt høy kvalitet siden. Her får husmannskost og lokale retter, men de har gjerne en liten vri».

Valdres Mathus vant kåringen i 2016.

Vollan Gjestestue

E8, Nordkjosbotn i Troms

«Tradisjonelt og godt og med en imponerende meny som spenner fra finnebiff og boknafisk og torsketunger til mer tradisjonell veimat som kjøttkaker og lapskaus. Flere hjemmelagde desserter».

Bergtatt Bistro

RV7, Ål i Buskerud

«Godt og skikkelig av gode råvarer, og tilbehøret løfter mange av rettene til noe mer enn det vanlige. Potetene skal også få sin egen lille hyllest, for en gangs skyld får vi gode poteter».

Toftemo Turiststasjon

E6, Dovre i Oppland

«Veldig trivelig, et sted man kan senke skuldrene. Her serveres det også sjeldent god veikromat. Selv om mange serverer denne typen retter, er det få som holder samme kvalitet».

For femte gang

I år er det fem år siden bladet Motor begynte å teste veimat og kåre en vinner.

«Hvert år har vi kjørt tusenvis av kilometer for å teste det som er av spisesteder langs veien. Vi har vært på jakt etter god mat av god kvalitet som samtidig er raskt servert og ikke koster mer enn den smaker», skriver Motor.

Les mer på Motor.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Årets veimat - vinnere

Disse serveringsbedriftene har vunnet «Årets veimat» i regi bladet Motor.

2019

Annis Spisested, E6, Ringebu i Oppland

Anitas Sjømat, E10, Reine i Lofoten i Nordland

Lokstallen, RV34, Brandbu i Oppland

2018

Sanngrund, ved E16 på grensen mellom Hedmark og Akershus (2018)

2017

Haukeliseter fjellstue, Edland, ved E134 i Telemark (2017)

2016

Valdres Mathus, Bagn, ved E16 i Oppland (2016)

2015

Trattoria Capri, Varangerbotn, i krysset E6 og E57 i Finnmark (2015)

Powered by Labrador CMS