Gunnar Hvarnes. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

Ledet til gull – nå blir han manager for kokkelandslagene

I februar ledet han kokkelandslaget til gull i OL i Stuttgart. Nå er Gunnar Hvarnes (43) engasjert på permanent basis som manager for de tre norske kokkelandslagene. Han tar formelt over ansvaret 1. januar 2021.

Gunnar Hvarnes.(Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

Gunnar Hvarnes tok over ansvaret for landslagene inn mot OL i Stuttgart – noe som endte med gull for seniorkokkelandslaget.

Nå har NKL, som har ansvaret for kokkelandslagene, valgt å engasjere Hvarnes som manager for landslagene.

De norske kokkelandslagene skal i den neste fireårsperioden delta i VM 2022 og Ol 2024.

Merittert konkurransekokk

Gunnar Hvarnes er en svært merittert konkurransekokk. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

Gunnar Hvarnes er en svært merittert konkurransekokk, som i tillegg har vært manager for både Christopher W. Davidsen (sølv i 2017) og Christian Andre Pettersen i Bocuse d’Or (bronse i 2019).

Selv var han også Norges kandidat i Bocuse d’Or Europe i Geneve i Sveits i 2010 (sølv) og i den globale finalen i Lyon i 2011 (bronse).

– Mine oppgaver er å få hver og en i laget løftet frem på best mulig måte og at de presterer litt over det vi forventer. Da presterer laget i toppsjiktet, sier Hvarnes.

26 kokkekonkurranser

«Gunnar Hvarnes sin gjeninntreden på kokkelandslagene høsten 2019, var en sterkt medvirkende årsak til at Norge ble «Winner over all», og vant gull i kokke-OL i februar 2020. Han tok – med sin erfaring fra 26 kokkekonkurranser, kompetanse, kunnskap og ledet kokkelandslagene til den beste versjonen av seg selv under IKA Culinary Olympics i Stuttgart. NKL ser fremover og er glade for at Gunnar Hvarnes blir manager for alle de norske kokkelandslagene de neste årene. De norske kokkelandslagene skal i denne perioden delta mesterskapene VM 2022 og OL 2024», heter det i en pressemelding fra NKL.

Inspirasjon

Gunnar Hvarnes (43) fra Hvarnes-bygden i Lågendalen utenfor Larvik, ble tidlig i ungdomsårene inspirert og påvirket av gode mattradisjoner.

– Mine besteforeldre gjorde meg interessert i matlaging, for hos dem var det alltid full oppdekking, alt på bordet var hjemmelaget og håndlaget mat, forteller kokkelandslagenes nye manager.

Kort tid etter læretiden ble Hvarnes kjøkkensjef hos Bølgen og Moi – som 22-åring. Siden har han arbeidet på flere gode restauranter, deriblant Spiseriet i Stavanger,men siden 2011 har han vært eier og driver av enkeltmannsforetaket Chef Hvarnes. Det kombinerer utøvelsen av kokkeyrket med konsulentoppdrag, coachoppdrag og andre matrelaterte aktiviteter.

De norske kokkelandslagene

De norske kokkelandslagene har i mange år vært en av Hvarnes’ konkurransearenaer. Han var selv med på kokkelandslaget fra 2004 til 2008. Sammen med sin manager, mentor og gode venn Sven Erik Renaa, var Gunnar Hvarnes den siste norske kapteinen som hadde vunnet OL-gull, frem til kokke-OL 2020.

– Da Hvarnes tok utfordringen og ble de norske kokkelandslagenes coach før kokke-OL, var det mange som straks ble nysgjerrige og spente på hvilke resultater det ville føre til. Kokkelandslagene hadde forberedt seg i lang tid da jeg kom inn som coach i september 2019. Min oppgave var å se til at hver og en på laget ble løftet frem på best mulig måte, slik at den enkelte og laget presterer litt mer en forventet, fortalte Hvarnes til NKL rett før avreisen til Ika Culinary Olympics i februar 2020.

Vi vet hvilke resultater kokkelandslagene oppnådde i kokke-OL 2020. Norge vant seks OL-gull og fem OL-sølv, der den gjeveste av alle uten tvil er totalgullet til seniorkokkelandslaget.

Resultater skaper forventninger

Gunnar Hvarnes har lang konkurranseerfaring, men er imponert over det arbeidet lagene presterte under kokke-OL i Stuttgart tidligere i år.

– Jeg har vært med i 26 store kokkekonkurranser. Det arbeidet som ble lagt ned, er det beste jeg har sett. Jeg har hatt en drøm om å levere perfekt. Det var svært lite eller ingenting å plukke på. Lagene hadde godt humør, jobbet bra og utfylte hverandre godt, sier kokkelandslagenes nye manager.

– Det er her jeg kommer fra

NKLs nye manager har allerede tenkt mye på hvordan han ønsker å lede kokkelandslagene fremover. Gunnar Hvarnes’ plan er å fortsette på det sporet han valgte før kokke-OL 2020, videreutvikle sin strategi, rendyrke norske råvarer og de norske råvarenes kvaliteter, og la alle tre kokkelandslagene utvikle seg til den beste versjonen av seg selv.

Manageren legger ikke skjul på at han gleder seg til oppgaven, og han sier det er en ære å gå i «landslagsjakken».

– Det er her jeg kommer fra, sier Gunnar Hvarnes.

Rekruttering til de norske kokkelandslagene

– Det blir utrolig viktig å velge riktige kokker til de tre norske kokkelandslagene (kokkelandslaget, kokkelandslaget junior og community catering-landslaget). Når de tre norske kokkelandslagene skal formes, vil NKL satse på unge fremoverlente kokker, ispedd litt kontinuitet og erfaring på alle områder i lagene. Kokkene må gjerne ha en tydelig personlighet, den enkelte kokken må gjerne ha et ego og selvtillit, men kokkene må være i stand til å tilpasse seg og utfylle hverandre faglig i et lag. Kokkene kan gjerne ha ulik bakgrunn, slik at lagene blir besatt med kvaliteter som styrker lagenes muligheter til å bli den beste versjonen av seg selv, sier Hvarnes.

– Kokkene som vil være på de norske landslagene, må utfordre seg selv, utfordre de etablerte landslagskokkene og se på det som en ære å bære De Norske Kokkelandslagenes kokkejakke i VM 2022 og OL i 2024, sier manager Gunnar Hvarnes.

Tre landslag – tre kapteiner

Manager Gunnar Hvarnes, NKLs daglige leder Espen Wasenius og NKLs styre, skal først få på plass tre landslagskapteiner; for kokkelandslaget, kokkelandslaget junior og kokkelandslaget Community Catering.

Til høsten, i uke 42, skal NKL ha et rekrutteringsprogram for å finsikte de riktige kokkene til de norske kokkelandslagene.

Dette er kokkene NKL ser etter

Her ser NKL etter faglærte kokker som;

* Skal representere Norske Kokkers Landsforening (NKL) og Norge i internasjonale mesterskap

* Deltagelse i IKA Culinary Olympics og Culinary World Cup er de norske kokkelandslagenes viktigste konkurranser.

* Til enhver tid er landslagene i forkant av den nasjonale trenden og utviklingen, de skal drive den internasjonale utviklingen, og stå i front for faglige nyvinninger. De skal være en inspirasjonskilde og drivkraft for resten av kokke-Norge, og skal være gode ambassadør for kokkefaget på alle arenaer i alle sammenhenger

Alle som er interessert i en plass på de norske kokkelandslagene, ta kontakt med daglig leder Espen Wasenius i Norske Kokkers Landsforening – espen@nkl.no. Da blir dere registrert og vil motta informasjon om rekrutteringsprogrammet i uke 42.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS