Fra takterrassen på Stratos. (Foto: Stratos)

Stratos legges ned

Stratos, med dens luftige takterrasse, har ruvet på taket av Folketeaterbygningen i alle år, men om et drøyt år er epoken snart over. Fra høsten 2021 blir det en annen bruk av lokalene.

Utestedet og selskapslokalene Stratos på toppen av Folketeaterbygningen har servert god stemning i høyden siden den offisielle åpningen i 1935.

Lokalene i 11. og 12. etasje har de siste årene fungert som utleielokaler for konferanser, selskap og andre arrangementer, med åpning for publikum i sommermånedene. Nå er imidlertid eventyret snart over.

Jama Awaleh i byOSLO, som har driftet stedet siden 2011, er dog glad for å kunne holde det gående i over et år til, inkludert to sommersesonger.

— Vi skal drifte Stratos fram til august neste år, og vi håper flest mulig tar turen innom for å nyte de to siste somrene på taket av Folketeaterbygningen. I år åpner vi dørene for publikum den 12. juni etter å ha etablert de smitteverntiltakene som trengs for at alle våre gjester skal få en trygg opplevelse hos oss gjennom sommeren, sier Awaleh.

Krevende infrastruktur

Det at de ikke ville få leiekontrakten forlenget har vært kjent for dem i flere år, og er rett og slett et resultat av byggets infrastruktur og den slitasjen selskapslokalene genererer i dag.

— Bygningens infrastruktur er av en slik karakter at den ikke tåler den belastningen det medfører å ha selskapslokaler med såpass stor trafikk i øverste etasje. Det er et fredet bygg som gir store begrensninger i hva vi kan og har mulighet til å endre. Vi har god og konstruktiv dialog med Byantikvaren for å se på løsninger for bedre infrastruktur, men må erkjenne at det ikke lar seg forene i forhold til kulturminnevernet. Da blir det ikke rom for den trafikken som ønskes, forteller daglig leder i gårdeierselskapet Youngstorget Eiendom, Roar Thun.

Planen er at lokalene på toppen av Folketeaterbygningen skal få en større variasjon i bruk, en kombinasjon av arbeidsplasser og ulike kulturaktiviteter.

— Vi ønsker at det i større grad skal bli mulig å tenke flerbruk av arealene, uten at det skal innebære bygningsmessige endringer som utfordrer kulturminnevernet. Vi er opptatt av at ny leietaker skal kunne utnytte slik flerbruk i et ikonisk bygg som i all hovedsak består av kontorarbeidsplasser, og som takler de utfordringene med nåværende infrastruktur, fortsetter Thun, som samtidig oppfordrer Oslo-folk til å legge turen innom Stratos mens de kan.

Ansatte vil flyttes over

I likhet med Arbeiderpartiet har Stratos vært til stede helt fra starten av, opprinnelig som avholdsrestaurant, før dårlig økonomi satte kjepper i hjulene på 80-tallet. Siden 2006 har Stratos hovedsakelig fungert som utleielokaler. Likevel har sommeråpningen gjort at mange har tatt turen innom den 260 kvadratmeter store takterrassen og flere har gjort Stratos til sitt stamsted.

Sammen med kompanjong Kim Søyland, driver Awaleh flere restauranter, utesteder og selskapslokaler rundt om i Oslo gjennom selskapet byOSLO. I porteføljen har de Justisen, Nedre Løkka, F6, BA3, Gamle Museet og siste sted i rekken; Ivy like ved Solli plass, i tillegg til Stratos.

— For oss startet eventyret med Stratos, og vi har omtrent åpnet et nytt sted hvert år siden da. Gårdeier har hele tiden spilt med åpne kort, så vi har vært forberedt på at vi ikke får forlenget leiekontrakten. Alle våre ansatte er blitt informert, og det er viktig for oss å ivareta de på best mulig måte når dette skjer. Enten vil de det gjelder flyttes over i tilsvarende roller andre steder, ellers så har vi kanskje noe nytt og spennende på trappene når Stratos avvikles, forteller Awaleh, som legger til at det er rundt 40 ansatte som rammes.

I år holder Stratos sommeråpent fram til 22. august. Deretter vil Stratos fungere som normalt, som utleielokaler for arrangementer og selskap, mens siste sjanse til å nyte den luftige takterrassen som gjest vil være 21. august 2021.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS