Q-sjef Bent Myrdahl, salgssjef for storhusholdning Ove Jarland Røed, Christer Rødseth, markedssjef for melk Pål Rasmussen, leder for folkebevegelsen «Spis opp maten» Mette Nygård Havre. (Foto: Kristin Austigard)

Christer Rødseth fikk matredderpris

Kokk, tidligere landslagskaptein, restauranteier og programleder Christer Rødseth ble denne uken ble tildelt Q-Meierienes matredderpris for sitt engasjement i kampen mot matsvinn gjennom NRK-programmet Matsjokket.

Publisert
Christer Rødseth sammen med Pål Rasmussen. (Foto: Kristin Austigard)

Sammen med Mette Nygård Havre, ildsjelen bak folkebevegelsen «Spis opp maten», delte Q-Meieriene ut prisen til den blide kokken.

– Det å få en pris for å tenke smart, samtidig som jeg kanskje har inspirert til å ikke kaste mat, er veldig overraskende og utrolig koselig, sier Rødseth.

Det er et dystert faktum at én tredel av maten vi produserer havner i søpla. Selv tror prisvinneren at folk flest ikke er klar over hvor mye mat og drikke som kastes.

– Hadde vi vært klar over det hadde nok alle blitt mer bevisste. Budskapet mitt er enkelt «Spis opp maten!», med små og enkle grep kan du faktisk gjøre en enorm forskjell, sier han.

Siden 2018 har Q-Meieriene delt ut Matredderprisen. En utmerkelse som går til de, eller den, som gjør det lille ekstra i kampen for å redusere matsvinn.

Har gjort matredding enda kulere Q-sjef

Bent Myrdahl er glad for at Rødseth går i bresjen for å opplyse om matsvinn. Han er overbevist om at hans rolle som landslagskokk og programleder har bidratt til å rekruttere flere tusen nye matreddere.

– Det trengs sterke virkemidler for å flytte grenser. Da han ledet Matsjokket på NRK tror jeg omtrent hele Norge sperret opp øynene, sier Myrdahl.

Myrdahl håper at engasjementet rundt matsvinn vedvarer når «sjokket» har lagt seg. Som Q-sjef har han i en årrekke hatt tett dialog med utålmodige forbrukere for å finne nye og innovative løsninger for å hindre matsvinn.

Ildsjel Mette Nygård Havre mener Rødseth har gjort matredding enda kulere og bidratt til en positiv holdningsendring

Et forbilde

– Christer Rødseth er et fantastisk forbilde. Han er en kunnskapsrik og smilende matredder som har lært folk at man må bruke sansene og droppe datoskrekken en gang for alle. Denne prisen er virkelig vel fortjent, sier hun.

Noen tenker kanskje at matredding er vanskelig å gjennomføre i praksis? Da har Rødseth noen superenkle tips til hvordan du kan redusere svinnet.

– Hvis du har en «Spis først»-hylle i kjøleskapet, er det enkelt å navigere og spise opp mat som du allerede har åpnet. Bruk sansene; se lukt og smak før du kaster. I tillegg er mye gjort om vi alle planlegger litt bedre, handler litt sjeldnere, skriver handlelister og tar bevisste valg når vi står i butikken.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS