Forfatter Lars-Erik Litsfeldt (til venstre) og Patrik Olsson. (Foto: Privat)

Diabetiker anbefaler diett med bønner

Svenske Patrik Olsson (43) mistet både synet og sin daværende kjæreste til sykdommen diabetes, men takket være en diett av bønner er 43-åringen nå en toppatlet og en inspirasjonskilde for folk som ønsker å endre på kostholdet sitt.

Publisert

Nylig var Olsson i Norge med den rykende ferske boken «Bedre med bønner- en helsefremmende og magisk matvare».

Halmstad-mannen har møtt mye motgang i livet. Som 4-åring fikk han type-1 diabetes, og måtte begynne med insulin, men det hele toppet seg da han ble blind og mistet kjæresten som følge av sykdommen.

Tok grep

– Jeg innså at sønnen min, Jonathan, plutselig også kunne miste pappaen sin. Sakte, men sikkert, begynte jeg å ta grep om livet mitt og om kostholdet mitt, og jeg merket fort at bønner holdt blodsukkeret mitt lavt og stabilt, forteller Patrik.

Han gikk ned flere kilo, begynte å trene, og opplever nå dager da han ikke trenger å bruke insulin.

– Med denne boka ønsker jeg å inspirere andre diabetikere, som det er mange av, til å legge om kostholdet sitt slik at andre skal slippe å oppleve det samme som meg.

Ble oppdaget

Forfatter og kostholdsforkynner Lars-Erik Litsfeldt har skrevet en rekke bøker og artikler om mat og livsstil, og oppdaget Patrik Olsson på Facebook-gruppen «Smarta diabetiker».

Han var først svært skeptisk, men etter at det strømmet inn tilbakemeldinger om hvor godt dietten fungerte, tok han kontakt med Olsson. Etter å ha gått ned i dybden, forsto han hvor effektivt bønner kan ha for bedre tarmfunksjon, bedre blodsukker og vektreduksjon.

Hjemme ved kjøkkenbordet til Patrik Olsson, og hans nye kjæreste Maria ble boken til.

* Maria hadde også blitt en bønnespiser. Hun hadde gått ned 20 kilo med LCHF-kosthold og trening. Etter at hun også la til bønner i kosten, gikk hun ned ytterligere 40 kilo, samtidig som hun fortsatte med LCHF, og endret litt på treningen.

* Olsson har nå fått en nærmest prøyssisk kontroll på sitt blodsukker, og fettvekten er redusert med 25 kilo.

Bønner ga blodsukkerkontroll og vektreduksjon

Takket være denne metoden kan Olsson enkelte dager slippe å ta noe måltidsinsulin, men da må han sørge for å trene to ganger om dagen.

Han har gått ned fra 90-100 enheter måltidsinsulin per dag, til å i dag ha dager der han ikke trenger noe som helst.

Men bønner er jo karbohydrater...

Bønner er karbohydrater, men de inneholder en spesiell type stivelse som ikke tas opp av kroppens fordøyelsessystem på samme måte som annen stivelse. Derfor kalles det resistent stivelse. Det er den resistente stivelsen som gjør underverker for tarmbakteriene, og som gjør at de gjør den jobben de skal gjøre. Boken forklarer nok en gang hvor viktig det er å være snill med disse bakteriene, og med oppskriften som følger i boken blir det lekende lett.

Boken Bedre med bønner - en helsefremmende og magisk matvare er nå utgitt på norsk. Den kan være til stor hjelp for alle de som har lett for å legge på seg i Norge. Og nye tall viser at det er over halvparten av befolkningen.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS