Eskil Røsand (midten) sammen med Landbruks- og matminister Jon Georg Dale og fagjurymedlem og direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

Folkets medlem i Spesialitet-juryen

Eskil Røsand fra Trondheim ble «Folkets jurymedlem» til matjuryen for Spesialitet-merket.

Publisert

– For å finne den beste lokalmaten må jo noen smake og lukte seg fram til maten som er verdig til å få Spesialitet-merket for unik smak. Du får et oppdrag jeg misunner deg, sa Landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han kåret «Folkets Jurymedlem» til fagjuryen for Spesialitet-merket.

– Et viktig prosjekt

For å få kvalitetsmerket Spesialitet må mat- eller drikkeproduktet gjennom nåløyet til en egen Fagjury, som består av folk med høy matkompetanse Juryen ledes av fylkesmann Lars Sponheim. Da det åpnet seg en ledig plass bestemte Matmerk, som eier merkeordningen, seg for å finne folkets representant.

I dag ble vinneren kåret, etter tøff konkurranse.

– Dette er veldig artig og det er tross alt et viktig prosjekt. Ting blir ikke nødvendigvis bra bare fordi det er produsert lite av det. Det handler om kvalitet, ikke liten produksjon, sier Dale.

Stor interesse

I sommer har Spesialitet-merket sin Facebook-test Gourmeteret hatt stor suksess. Over 15.000 har tatt testen, og den kvalifiserte folk videre til å søke plass i Fagjuryen for spesialitet. Bare de med høyest poengsum kunne søke og blant dem var det 538 som la inn søknad. 5 av disse gikk videre til finalen. Finalistene ble utfordret i å finne fram til den beste lokalmaten gjennom blind-smaking og kunnskapstester. De har luktet og smakt seg frem til det beste fenalåret, den unike ostesmaken og den beste eplemosten.

– Det å sitte i fagjuryen har vært fristende for mange matentusiaster, og vi har vært særdeles positivt overraske over hvor mange som ville være med. Nå gleder jeg meg stort til å få Eskil med på Fagjurylaget. Det tror jeg vil skjerpe hele fagjuryen, sier fagjurymedlem og direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

Spennende norsk matproduksjon

– Vi er priviligerte som bor i et land hvor vi kan bruke kreftene våre på dette, og ikke må spise bare for å overleve. Vi må ikke glemme hvor ting kommer fra. Så blir det spennende å både smake og se hva som foregår i norsk matproduksjon, sier den fornøyde vinneren.

Vinneren representerer folkets i fagjuryen til Spesialitet-merket. I løpet av ett år skal vinneren være med på fire møter, og være med å vurderer om mat- og drikkeprodukter kvalifiserer seg til Spesialitet-merket.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Kriterier for Folkets Jurymedlem

Grundig kunnskap om matproduksjon.

Evne til å knytte sensoriske trekk ved produktet opp mot kunnskapen, og knytte dette opp til kvalitet.

Evne til å argumentere for sine valg.

Spesialitet-merket tildes utfra følgende krav

Produktet skal være blant de beste i sin kategori.

Bruk av en spesiell råvare, en unik oppskrift eller at det er brukt en unik produksjonsprosess.

Fremstillingsmetoden skal ivareta sluttproduktets unike smaksopplevelse

Råvarer av i hovedsak norsk opprinnelse, videreforedlet i Norge

Powered by Labrador CMS