Eskil Røsand er folkets medlem i Spesialitet-juryen.
Eskil Røsand er folkets medlem i Spesialitet-juryen.

– Både gøy og litt ubehagelig

Eskil Røsand fra Trondheim ble valgt til folkets jurymedlem i Spesialitet-juryen. Nå har han vært med på sitt første jurymøte.

Publisert
Eskil Røsand (midten) sammen med deler av Spesialitet-juryen på sitt første bedømningsmøte.
Eskil Røsand (midten) sammen med deler av Spesialitet-juryen på sitt første bedømningsmøte.

– Dette var både veldig gøy og litt ubehagelig, sa Røsand om sitt første møte i Spesialitet-merkets fagjury 21. oktober.

– Produktene vi smaker er jo tross alt en lokalmatprodusent sitt verk og stolthet. Du vet jo aldri hvordan avgjørelsen om å ikke godkjenne et produkt påvirker produsenten, sier han videre.

Fra klær til mat og drikke

Røsand, som til daglig bor i Trondheim og jobber i klesbransjen, ble plukket ut blant 538 søkere som alle ønsket å sitte i Spesialitets fagjury.

Av søkerne gikk fem kandidater videre til finalen, som ble arrangert på Matstreif i september. Der gjorde Røsand rent bord, og slo ut fire andre sterke matkjennere. Premien er en plass i fagjuryen for ett år fremover.

En smakverdig jobb

På fredagens møte testet fagjuryen tolv mat- og drikkeprodukter som hadde søkt om Spesialitet. Av disse kom halvparten igjennom fagjuryens nåløye.

– Det aller morsomste med å sitte i fagjuryen er å få smake på så mange spennende produkter, som man ikke alltid kommer så lett over i butikken. Dessuten hadde vi mange gode diskusjoner underveis. På noen områder var vi helt enige, og i andre diametralt uenige, forteller Røsand.

Friskt pust

– Det er viktig at folkets kandidat tør å si sin mening, selv om fagjuryen består av mange gamle ringrever med høy matfaglig kompetanse. Dette gjorde Røsand helt strålende, og det var flott å få inn et friskt pust i fagjuryen vår, sa administrerende direktør i Matmerk og fagjurymedlem, Nina Sundqvist, i en pressemelding.

Spesialitet-juryen høsten 2016

Fagjuryen for Spesialitet-merket i 2016 består av:

Lars Sponheim, fylkesmann i Hordaland, bonde og tidligere landbruksminister

Harald Osa, prosjektleder i Bama, tidligere kokk på kokkelandslaget

Halvor Heuch, destillatør og Fagdirektør Brennevin i Arcus

Nils H. Geitle, adm. dir. i de Historiske Hotell og Spisesteder

Aud Kvalvik, rådgiver mat og landbruk i Innovasjon Norge

Britt Kåsin, tidligere informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt

Oda Christensen, matfaglig ansvarlig i Matprat og kokk

Terje Martinussen, adm. dir. i Norges Sjømatråd

Nina Sundqvist, adm. dir. i Matmerk

Eskil Røsand, hobby-matekspert og ansatt i Arne Rønning AS

Garanterer unike smaksopplevelser

Spesialitets fagjury tester produkter som har søkt om å bruke Spesialitet-merket, og garanterer gjennom dette at produktet er en unik smaksopplevelse. Det er kun mat og drikke i det øvre sjiktet av sin kategori, basert på spesielle, norske råvarer eller laget etter særegne oppskrifter som kan bli godkjent som Spesialitet.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Spesialitet

* Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

* Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift.

* Matmerk eier merkeordningen Spesialitet. Spesialitet-merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.

* For å kunne vurderes må produktet oppfylle noen fastsatte krav. Deretter blir det bedømt av et uavhengig fagutvalg med høy matkompetanse. Blir det her vurdert som en unik smaksopplevelse sammenlignet med andre produkter i samme kategori, så kan det tildeles Spesialitet.

* Du finner Spesialitet-merkede produkter innenfor mange mat og drikkekategorier, noen er å finne over hele landet mens andre selges i sitt lokalområde eller i butikker med stort vareutvalg.

* Les mer på Matmerk.no/no/spesialitet

Powered by Labrador CMS