Alle prisvinnerne og prisutdelere i Matprisen 2022 samlet på scenen på Doga i Oslo. (Foto: matprisen/Magnus Gulliksen)

Matprisen til Norsk Gardsost

Restaurant K2 ble «Årets kjøkken», Sodexo ved Filip Cieslic fikk prisen for «Årets storkjøkken», mens hovedprisen, Matprisen 2022, gikk til bransjeorganisasjonen Norsk Gardsost. En av Norges mest lovende kokker, Runa Kvendseth, fikk KokkeKarlas stipend.

I år ble både store og små aktører i matbransjen løftet og hedret for sitt arbeid for å skape mer bærekraftige matsystemer.

Prisutdelingen Matprisen i 2022 ble arrangert for niende gang i år, og er til ære for alle dem som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat i Norge. Det er flinke og engasjerte folk som favner hele næringskjeden, fra hav og jord til allslags bord, enten det er et restaurant-, kantine- eller vanlig kjøkkenbord.

Astrid Regine Nässlander ledet prisutdelingen på Doga torsdag kveld, 16. november.

Se alle nominerte i alle kategorier nederst i saken.

Matprisen

Hovedprisen gikk til Norsk Gardsost. (Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen)

– I dag vet vi knapt hvor bortskjemte vi er på deilige, lokale norske oster, og det er takket være at Pascale Baudonnel og en liten gruppe ystere fant sammen for et kvart århundresiden, sier Thomas Horne fra Matprisens jury.

25-årsjubilanten Norsk Gardsost har med sine 173 produsentmedlemmer vært sentral i den eksplosjonen av norske ysterier, som produserer oster på et svært høyt internasjonalt nivå. Årets vinner har bidratt til samarbeid, åpenhet og kompetanseheving innen sitt felt på en helt unik måte her til lands.

– Det er vanskelig å se for seg at så mange lokale norske produsenter skulle ha klart å etablere seg de siste tiårene, med kvalitet i verdensklasse og et enormt mangfold, hvis det ikke hadde vært for arbeidet vinneren har lagt ned, sier jurymedlem og forfatter Thomas Horne.

Les mer om Norsk Gardsost her

Årets kjøkken

Prisen for Årets kjøkken gikk til restaurant K2 i Stavanger. Ekteparet Elisabeth Kress og Ola Klepp driver restauranten. (Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen)

Prisen «Årets kjøkken» gikk til Restaurant K2 i Stavanger.

– I en bransje som kan være tøff og lukket, er årets vinner et strålende eksempel på en aktør som velger å gjøre det motsatte: Gode arbeidsvilkår med stor takhøyde for den enkelte, stor åpenhet om sine innkjøp og sine metoder, og et brennende ønske om å servere miljøvennlig mat som holder høyt kulinarisk nivå. Alt dette kjennetegner årets vinner, sier juryleder og restauratør Mikael Svensson (Kontrast).

Les mer om restaurant K2 her

Årets storkjøkken: Sodexo ved Filip Cieslik

Sodexo og Filip Cieslik fikk prisen for «Årets storkjøkken». (Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen)

Sodexo og Filip Cieslik fikk prisen for «Årets storkjøkken».

Dette er juryens begrunnelse:

«Ikke alle kan fiske sin egen fisk eller dyrke grønnsaker til alle årets måltider. Derfor er så viktig at vi har aktører som årets vinner. Hver dag får alle de som besøker årets vinner servert mat som gjerne er vegansk, hvor innkjøpt fisk ikke har flydd jorda rundt og hvor mange av råvarene er økologiske. Matsvinn og CO2-utslipp er noe årets vinner jobber målrettet for å redusere på vegne av alle dem som benytter kantina. Det er det vi gjør i hverdagen som teller mest, og årets vinner hjelper folk rett og slett med å ta de bærekraftige matvalgene som vi alle må ta».

KokkeKarlas stipend: Runa Kvendseth

KokkeKarlas legat til Runa Kvendseth. (Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen)

Siden 2017 har KokkeKarlas Legat delt ut stipend til unge, lovende kvinnelige kokker. Med tiden har stipendet blitt blant Norges viktigste kokkestipend, og i 2019 startet legatet et samarbeid med Matprisen.

Legatet er opprettet etter ønske fra Karla Linhave Siverts og hennes arvinger, og skal tildeles en ung kvinnelig kokk, og på den måten fremme kokkefaget og kvinner i faget. Stipendet er på 50 000 kroner.

Saken fortsetter under bildet

Runa Kvendseth i aksjon i Årets kokk. (Foto: Morten Holt)

Dette er juryens begrunnelse for å gi Runa Kvendseth KokkeKarlas stipend.

«Mottakeren av KokkeKarlas stipend har erfaring både som kokk på prestisjetunge norske restauranter og som konkurransekokk. Hun er genuint opptatt av å finne de gode råvarene fra lokale produsentene som utmerker seg, og å utnytte disse råvarene best mulig for å redusere matsvinn. Dette gjorde at hun som konkurransekokk i fjor vant bærekraftsprisen, i tillegg til å komme på tredjeplass under Årets kokk. For vinneren er respekt for råvaren og menneskene bak vesentlig, og hun ønsker å benytte stipendet til å reise rundt i Norge for å bli bedre kjent med dyktige produsenter og deres unike råvarer. For årets vinner kan hennes rolle som konkurransekokk gjøre henne til et forbilde som hun håper kan styrke rekrutteringen av kvinner til kokkeyrket».

Pris for Reko-prosjektet

Prisen Årets salgskanal til Norsk bonde- og småbrukarlag for Reko-prosjektet. (Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen)

Mens flere av vinnerne har en regional tilknytning, vant Norsk bonde- og småbrukarlag den nye prisen «Årets salgskanal» for det landsomspennende Reko-prosjektet.

– For de fleste er det et stykke fra jord til bord – disse folka har gjort veien mye kortere. Vinneren av prisen er en aktør som de siste årene både har endret forbrukeres vaner og gitt små aktører nye markedsmuligheter, var juryens rosende ord.

Årets formidler: Anders Nordstad

Anders Nordstad. (Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen)

Juryens begrunnelse: «Årets formidler er en pris for personer og større aktører som deler kunnskap på en inspirerende måte og som skaper innsikt i det som skjer før maten når våre bord. Våre matsystemer er komplekse, og denne prisen går til de som setter folk bedre i stand til å ta bevisste matvalg. Alle nikker og er enige i hvor viktig bærekraftig matproduksjon er, men ofte kan det være langt mellom ord og handling. Årets vinner er en som bruker sin plattform til å gjøre maten og systemet den inngår i mer håndgripelig. Han hedrer bonden hver dag, men framhever også på tydelig vis at kanskje ikke alle har rent bærekraftsmel i posen. Det holder ikke med festtaler om vi skal ha bærekraftig mat på bordet».

Debioprisen: Mølleren Sylvia

Mølleren Sylvia med Elisabeth Tollisen i spissen fikk Debioprisen. (Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen)

Juryens begrunnelse: «Debioprisen deles ut til aktører som strekker seg langt i sitt arbeid enten det er innen økologisk produksjon, foredling eller servering, og årets vinner gjør nettopp det. Gjennom ord og handling har vinneren i syv år iherdig forfektet miljøvennlige løsninger, enten det gjelder råvarenes opphav, ressursutnyttelse eller bærekraftig emballering. Vinneren tilbyr utvalgte lokale sesongråvarer av høy kvalitet i et marked hvor de store er størst, og de mindre knapt er å finne. Vinneren er en viktig kilde til sesongens gode, norske økologiske og biodynamiske smaker i hovedstaden, og som på kompromissløst vis har insistert på at de som lager maten også må få en pris som gjenspeiler prisen det koster å produsere den».

Årets produsent: Virgenes gård

Virgenes gård ble Årets produsent. (Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen)

Juryens begrunnelse: «Årets vinner er en aktør som er bevisst sin rolle i en større helhet, og som gjennom sin produksjon muliggjør en høyest mulig vitalitet i økosystemene. Formidling er en integrert del når de bygger bro mellom seg og verden, til inspirasjon for andre aktører i bransjen eller deg og meg som til slutt skal spise maten. Blind høne finner kanskje også korn, men det er så mye bedre når man med øye for helheten finner veien til bærekraftige kretsløp slik mottakeren av prisen gjør. Årets vinner tar ikke til takke med det halvgjorte. God dyrevelferd, dokumentert regenerert jord og innovasjon i hønsehold er tre grunner til at vinneren av prisen Årets produsent heter Virgenes gård».

Årets utfordring: Gartnerhallen og Nordgrønt

Juryens begrunnelse: «Av og til må vi minne oss selv på at verdien i verdikjeden fra bonde til butikk ikke bare handler om pengene som tjenes, selv om også de skal fordeles på en rimelig måte, men også den faktiske gulrota som enten når fram til et matbord, eller ikke. I år ble grønnsaker pløyd ned i jorda fordi produsentene ikke hadde råd til å lagre dem. Nå var kanskje forklaringen strømprisen, neste år kan det være noe annet. Uten mottaksplikt for grønnsaker ligger i dag for mye av ansvaret for overlevering av verdiene i kjeden hos produsentene. Det blir ingen gulrøtter uten bonden. Det blir ingen purre i butikken om ikke bonden har den tryggheten som trengs til å ville satse på jorda. Dette handler ikke bare om matsvinn, men også om selvforsyning. Man kan si at dette er et politisk anliggende mer enn noe for aktørene som befinner seg mellom bonden og forbrukeren, men alle har vi et ansvar. Med økende etterspørsel etter frukt og grønt, og vegetariske og økologiske alternativer, er det behov for å styrke verdikjeden for norsk frukt og grønt. Her står årets vinnere i en særstilling, med en portefølje av både produkter og kompetanser vi trenger mer av. Juryen for Matprisen forventer at de som står aller nærmest bonden, og som skal tilpasse tilbud og etterspørsel, tar et særskilt ansvar. Spesielt for å invitere til økt samarbeid og åpenhet i verdikjeden, og for å øke tilgangen på norsk økologisk frukt og grønt. Nulltoleranse for svinn på frukt og grønt er også et felles anliggende som kommer hele verdikjeden og kloden til gode.

Vi stoler på at mottakerne av prisen tar utfordringen i å målbære medlemmenes sak, og gjør sitt for å sikre at råvarene kommer opp av jorda og ut på bordet. Mottakerne av Årets utfordring er Gartnerhallen og Nordgrønt».

De nominerte

Dette var de nominerte i de forskjellige kategoriene:

Matprisen (hovedprisen)

Hovelsrud gård (Innlandet)

Norsk Gardsost (Hele landet) - VINNER

Trøndelag sankeri (Trøndelag)

Årets storkjøkken

Dugurd (Oslo)

Havila Kystruten (Møre og Romsdal)

Sodexo ved Filip Cieslic (Troms og Finnmark) - VINNER

Årets kjøkken

Nektar Vinbar (Oslo)

Restaurant Credo (Trøndelag)

Restaurant K2 (Rogaland) - - VINNER

Årets produsent

Gruten (Oslo)

Hrogn (Troms og Finnmark)

Virgenes Gård (Vestfold og Telemark) - VINNER

Årets formidler

Anders Nordstad (Viken) - VINNER

Jørgen Ravneberg (Oslo)

Nordland fagskole - fagskoleutdanning i bærekraftige matopplevelser (Nordland)

Årets salgskanal

Coop Norge for merkevaren Änglamark (Hele landet)

Dagens (Oslo)

Norsk Bonde- og Småbrukarlag for REKO-prosjektet (Hele landet) — VINNER

Debioprisen

Gullimunn Urkorn (Trøndelag)

Hørte Gård (Viken)

Mølleren Sylvia (Oslo) - VINNER

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS