Gull til Statholdergaardens kokkelærlinger  Håvard Onsøyen og Audun Blystad i Nordisk mesterskap i Stockholm. (Foto: NKL)
Gull til Statholdergaardens kokkelærlinger Håvard Onsøyen og Audun Blystad i Nordisk mesterskap i Stockholm. (Foto: NKL)

Gull til Statholdergaarden i Nordisk mesterskap

Statholdergaardens lærlinger slutter ikke å imponere. I dag sikret kokkelærlingene Håvard Onsøyen (20) og Audun Blystad (19) gull for Norge i Nordisk mesterskap 2019.

Publisert
Kokkelærlingene Audun Blystad (t. v.) og Håvard Onsøyen tok gull i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger 2019. (Foto: NHO Reiseliv)
Kokkelærlingene Audun Blystad (t. v.) og Håvard Onsøyen tok gull i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger 2019. (Foto: NHO Reiseliv)

Bent Stiansen & Co er utvilsomt en av Norges beste «kokkefabrikker». Her utvikles toppkokker og -servitører på løpende bånd, og restaurantens lærlinger er alltid i toppen i de norske mesterskapene, og i helgen ble det nok et gull – denne gangen i kamp med kokkelærlinger fra de andre nordiske landene.

Mesterskapet ble arrangert i Stockholm.

Statholdergaardens vinnerlærlinger sammen med læremester og lagleder Torbjørn Forster (midten). (Foto: Arkiv)
Statholdergaardens vinnerlærlinger sammen med læremester og lagleder Torbjørn Forster (midten). (Foto: Arkiv)

– Verdifull øving inn mot fagprøve

I to dager har han og kokke-kollega Audun Blystad (19) fra Oslo konkurrert mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island.

Mesterskapet startet med teori- og matematikkoppgaver fredag formiddag. Deretter gikk kokkelærlingene i gang med å tilberede en meny bestående av kjente råvarer. Lørdag fikk de bryne seg på ukjente råvarer.

– Vi leverte sju retter med stabil, fin mat, men vi fikk veldig små sjøkreps, som det var vanskelig å bygge retten rundt. I tillegg slet vi med desserten. Rabarbraen var umoden, grønn og smakløs. Men vi klarte det, sier Håvard Onsøyen jublende.

– Dette er veldig verdifull øving inn mot fagprøve. Vi har virkelig fått kjent på stresset med å lage en meny på tid. I tillegg har vi blitt kjent med veldig fine folk og knyttet gode kontakter i Norden, sier Audun Blystad.

Kunnskap, matglede og service

Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger arrangeres i år for 38. gang. NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å være vertskap.

– Det er fantastisk å se så mye kunnskap, matglede og service blant disse unge talentene. De har bare så vidt begynt på sine karrierer i hotell- og restaurantbransjen, men denne arenaen, der de møter lærlinger fra andre nordiske land, gir dem både inspirasjon og erfaring å ta med videre, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv, som er til stede i Stockholm.

Norge kom ikke på pallen i servitørkonkurransen. Danmark tok gull, Sverige sølv og Island bronse.

Det nordiske mesterskapet startet med teori- og matematikkoppgaver fredag formiddag. Deretter gikk kokkelærlingene i gang med å tilberede en meny bestående av suppe, appetittvekkere og hovedrett. Lørdag forberedte lærlingene en fireretters meny med ukjente råvarer. Servitørlærlingene skulle på sin side transjere, flambere, dekke bord, brette servietter, mikse drinker og gjenkjenne vin.

Fremtidens norske kokker

NKL gratulerer kokkelærlingene fra Statholdergaarden med seier i Nordisk mesterskap. Dette er forhåpentligvis to norske kokker vi kan regne med i tiden som kommer, melder NKL.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS