Juleøl lansering

Ny juleølrekord

I år kan vi velge blant hele 90 ulike juleøl. 70 av dem er norske.Utvalget av juleøl har økt voldsomt de siste årene. Det skyldes ikke minst at det har kommet mange nye norske småskalaprodusenter.

Publisert

Juleøl har lange tradisjoner i Norge. Her fra fjorårets lansering i Oslo (Foto: Kaia Means).

– I år tilbyr vi rundt 60 juleøl på Vinmonopolet. Til sammenligning hadde vi bare 17 i 2003, forteller informasjonsrådgiver Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet.

Hun opplyser at juleøl stod for hele 31 prosent av ølsalget på polet i fjor, og trenden fortsetter for fullt i år med flere øltyper og godt salg så langt i år.

De tre mest solgte juleølene på Vinmonopolet i fjor var Aass Juleøl, Ringnes Julebokk og Mack Juleøl.

Allerede utsolgt

– Flere av de mest populære juleølene er det så stor rift etter at vi har fått rapporter om rasjonering. Vi har også hørt om folk som har bestilt juleølet et år i forveien. Her er det stor entusiasme, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Noen juleøl ble faktisk utsolgt rett etter lanseringen i slutten av oktober.

Vi handlet til sammen 364 320 liter juleøl på Vinmonopolet i fjor. Dette er de sterkere øltypene, med over 4,5 prosent alkohol som ikke kan selges i butikk. De sterkeste har rundt 19 prosent. Men det finnes også alkoholfritt juleøl.

Du får juleøl til alle typer julemat, fra ribbe og rakfisk til desserter og kaker.

– Norsk juleøl tar opp i seg mange av de kjente julesmakene som nellik, ingefær, kanel og andre former for krydder. De er ofte mer smaksrike enn juleøl fra andre land, og er brygget for å passe til julemiddag, kaker og juleknask, sier Petter Nome.

Mye entusiasme

Ukene før jul er svært viktige for norske bryggerier, og det selges like mye øl som på solfylte sommeruker.

– Forskjellen er at dette er den eneste gangen i året at ikke lyst pilsnerøl er helt dominerende i glassene. Det gir bryggermesterne frihet til å være kreative og eksperimentere mer. Derfor legger de mye arbeid og entusiasme i bryggingen av juleøl, sier Petter Nome.

Det er også stort engasjement blant folk flest rundt juleøl, og mange holder egne juleølsmakinger nå før jul.

Juleøl er en drikketradisjon som strekker seg enda lengre tilbake i tid enn den tradisjonelle norske julematen. For tusen år siden begynte man å brygge sterkt og mørkt øl til jul. Nå har denne tradisjonen fått et kraftig oppsving igjen.

Bayer og bokk er de ølsortene som ligger nærmest det norske juleølet i smak. Bokkøl er søtlig og passer godt til desserter og kaker, mens bayer er et øl mange drikker til kraftige kjøttretter.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS