portugal OJ Eikefjord

OJ Eikefjord & Niepoort – som hånd i hanske

Kjøkkensjef og restauranteier Ole Jonny Eikefjord, populært kalt OJ Eikefjord, har funnet en likesinnet vin- og matvenn fra Portugal og Dourodalen. Dette er ikke en hvem som helst selvfølgelig, men Portugals store vinmaker Dirk van der Niepoort.

Publisert

Ole Jonny Eikefjord sammen med vinmaker Dirk van der Niepoort.

Utgangspunktet for dette samarbeidet begynte over en middag hjemme hos Dirk van der Niepoort, hvor mye god mat og ditto gode årgangsviner ble servert på løpende bånd.

Når selve ideen om å lage en felles vin ble født, er uvisst, men noen månender senere var Ole Jonny Eikefjord stadig å observere i Portugal for å smake sammen med kongen av Dourodalen!

Fem generasjoner

Familien Niepoort har vært en selvstendig familiebedrift helt tilbake fra 1842. Gjennom fem generasjoner har virksomheten gått i arv fra Niepoort til neste Niepoort mens eldre og yngre familiemedlemmer har jobbet side om side. Dirk van der Niepoort – født i 1964 – har ledet det uavhengige familieselskapet siden 1987 – fra 2005 sammen med sin søster Verena.

Douro er i dag hovedsaklig kjent for produksjon av portvin, men tidligere historie viser også en annen side. Barca Velha er navnet på den første kjente svakvinen som ble laget i området. Den ble lansert på 1950-tallet av Fernando Nicolau de Almeida hos firmaet Ferreira, og viste den gang at det var fullt mulig å lage svakvin av toppkvalitet i Dourodalen.

Mer svakvin enn sterkvin fra Douro

Eikefjord med rødvin fra Portugal.

Også Dirk van der Niepoort kan sin vinhistorie og startet tidlig med kommersiell produksjon av svakviner igjen og han har egenhendig mer eller mindre alene gjennomført en stille revolusjon i Dourodalen.

I løpet av de siste årene har salget av vanlig svakvin oversteget salget av portvin i det gamle familiefirmaet, en trend andre produsenter også opplever i Dourodalen.

I tillegg har Dirk van der Nieporrt siden 1990 skapt en unik portefølje av rødviner med kjente navn som Redoma, Charme og Batuta og hvitviner som Redoma Branco og Redoma Reserva. Vinene kan fint sammenlignes med toppviner fra både Rhone og Bourgogne. Det sier mye om kvaliteten.

Det er ingen tvil om at en av verdens beste vinmakere har funnet seg en god mat- og vinvenn i Norge, med samme intense fokus på kvalitet og tradisjoner som ham selv. OJ Eikefjord & Niepoort passer som hånd i hanske.

Niepoort OJ Eikefjord Douro 2010

Land/distrikt: Portugal/Dourodalen

Smaksnotat: Middels dyp rød farge. Aroma som av mørke bær,plommer, krydder og et snev av fiken og nøtter. Fyldig elegant vin med klassisk god Nierpoort-syrlighet i ettersmaken. En ny vin som gir mye mer enn den koster. Terningkast 6, 87 poeng.

Pris: 150 kroner

Les også: Eikefjord på banen med Bella Bambino

Les hele saken på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS