To av de fem nye Flokehyttene ved Ryvarden fyr. (Foto: Holon Arkitektur)
To av de fem nye Flokehyttene ved Ryvarden fyr. (Foto: Holon Arkitektur)

Ny reiselivsdestinasjon i vest

Flokehyttene er en ny reiselivsdestinasjon med fem helt spesielle hytter i havgapet helt sør i Vestland fylke.

Publisert
Flokehyttene på Sveio lar deg komme tett på naturen. (Foto: Holon Arkitektur)
Flokehyttene på Sveio lar deg komme tett på naturen. (Foto: Holon Arkitektur)

Flokehyttene i Sveio, en mil nord for Haugesund, lar deg komme tett på naturen og virkelig kjenne naturkreftene på kroppen. Ytterst på odden, der det mektige havet møter himmelen, ligger Ryvarden Kulturfyr. Det var herfra Floke Vilgerdsson, eller Ravnafloke, i år 868 seilte ut som førstemann for å bosette seg på en navnløs øy som han ga navnet Island.

Mer enn 1000 år senere står Flokehyttene klare i havgapet i Sveio, et prosjekt Holon Arkitektur har utført på oppdrag fra Haugesund Turistforening.

Ikke sette varige spor

Flokehyttene skal ikke sette varige spor i landskapet. (Foto: Holon Arkitektur)
Flokehyttene skal ikke sette varige spor i landskapet. (Foto: Holon Arkitektur)

– Det var et uttrykt ønske fra oppdragsgiverne at hyttene ikke skulle sette varige spor i landskapet. God arkitektur bryr deg. Den gir mer enn den tar, sier Roald Bø, arkitekten bak Flokehyttene.

Det vil si at det verken skulle sprenges, fylles, grøftes eller planeres. Sluttresultatet er fem spektakulære hytter med panoramautsikt over Nordsjøen. Hyttene er smidd inn i landskapet og formen er nøye planlagt for å tåle det barske klimaet som til tider herjer på Vestlandet. Den trekantede formen og flate snittet gjør at hyttene tåler vindkast opp mot orkan styrke.

Hyttene

Ikke noe å si på utsikten fra hyttene. (Foto: Holon Arkitektur)
Ikke noe å si på utsikten fra hyttene. (Foto: Holon Arkitektur)

Hyttene er små av størrelse, men designet for å trekke landskapet inn. På kun 18 kvadratmeter finner du rom nok til fem soveplasser, kjøkken, stue og wc. Hver av hyttene har fått navn etter familie og viktige personer rundt Ravnafloke; Bestefaren Horda-Kåre, moren Vilgerd, døtrene Geirhild og Tjodgerd, og Faxe som var med Floke i båten til Island. Den største hytten, Horda-Kåre, er av dobbel størrelse og er tilpasset rullestolbrukere. Her er det overnattingsplass til 10 personer.

Peisen er hjertet i hyttene

Alle hytter har et hjerte, og i Flokehyttene er dette peisen som lar deg sitte inne i lune og varme omgivelser mens man kan betrakte uværet som herjer utenfor.

For det er nemlig slik at et besøk på Flokehyttene er aller mest spektakulært når været ikke er på sitt beste. De store panoramavinduene rammer inn de mektige omgivelsene, og på stormfulle dager kan du se bølgene slå opp mot hytteveggen.

På området der Flokehyttene ligger, vandrer villsauene fritt rundt og holder kulturlandskapet ved like. På fyrområdet, der den gamle fyrmesterboligen og Ryvarden fyr står, kan du i dag besøke kunstgalleriet eller nyte en deilig vaffel i kafeen i helgene. Ryvarden er tildelt Olavsrosen - kvalitetsmerke til Norsk kulturarv.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS