Bjorn Eriksen - nett

Effektiv temperaturovervåking

Kjøkkensjef Bjørn Eriksen kan bare kaste et blikk på dataskjermen på kontoret. Da får han full oversikt på temperaturen i alle rommene på storkjøkkenet på Grue alders og sykehjem.

Publisert

Et nytt overvåkningssystem har forenklet Eriksens arbeidshverdag, og er samtidig med på å kvalitetssikre den maten som serveres både hjemmeboende pasienter og beboere tilknyttet institusjonen.

- Dette systemet kan virkelig anbefales i andre storkjøkken. De utgiftene du har ved installasjonen, blir spart inn igjen i løpet av kort tid. Og det virker også forebyggende. Vi ser raskt hvis det er noe galt. Systemet registrerer også hvis for eksempel en dør ikke er skikkelig lukket, sier Bjørn Eriksen til Horeca.

Tilfredsstille krav

- For å tilfredsstille Mattilsynets rapportkrav skal temperaturen måles i hvert enkelt rom hver dag. I og med at vi har dette systemet, kan jeg lese gradene direkte av fra PC' en i stedet for å fly rundt i alle de forskjellige rommene hver dag for å måle temperaturen. Dette er veldig arbeidsbesparende, og jeg kan bruke tiden min på andre områder på kjøkkenet, forklarer Bjørn Eriksen.

Samtidig lagres all relevant informasjon på datamaskinen, noe som igjen betyr mindre papir, noe Eriksen er storfornøyd med.

- Hadde vi ikke hatt dette systemet måtte jeg ha tatt temperaturen hver morgen for så å arkivere det i 10 år. Det blir mye papir! Nå kan jeg eller en tilsynsrolle gå inn og lese av temperaturhistorikk tilbake i tid, sier han.

Han forteller også at systemet kan viderekobles ved for eksempel ferieavvikling. Da setter Eriksen det over til vakten på brannstasjonen i kommunen. Slik blir det døgnkontinuerlig overvåkning.

Prøvekanin

- Grue alders- og sykehjem har vært et pilotprosjekt for oss gjennom flere år, men vi går nå ut og anbefaler dette også for andre storkjøkken og institusjoner. Systemet kan selvfølgelig også installeres i andre bedrifter, og for eksempel på gårdsbruk der man ønsker overvåkning og kontroll av det som foregår i et fjøs eller lager, sier Vidar Marthinsen i Fine Forest Foods AS.

Les også: Fine Forest Foods

"

I samarbeid med IT & Integration AS (ITI), som står for datateknologien, tilbys overvåkningssystemet til små og mellomstore kjøkken, og også samme kategori bedrifter.

- Systemet heter ESS (Environmental Service System), og kan rett og slett betegnes som et omgivelseskontroll-system. Med enkle grep kan brukeren overvåke det han eller hun er pålagt å overvåke, eller ha det for egen kontroll. Det er spesielt egnet for små og mellomstore bedrifter, forklarer Hans A. Kielland Aanesen.

Han er gründer for firmaet ITI, og har har blant annet knyttet til seg kompetanse i Romania for utvikling av systemet.

Ikke bare temperatur

Aanesen forteller videre at brukeren har tilgang til prosess-serveren som brukes uansett for han eller hun skulle befinne seg i verden.

- Brukeren kan justere opp eller ned ønsket temperatur og alarmgrensen med noen enkle tastetrykk, forteller han. Men det er langt fra bare temperaturen som kan overvåkes med systemet. Det er også mulig å legge inn andre ønskelige kontroll- og reguleringsfunksjoner.

- I vårt system kan vi nå skru av og på lys, registrere bevegelse i rommet (eventuelt koble på kamerakontroll i de rom som ønskes), du kan lese av strømforbruket og justere det hvis nødvendig, samt at det er egne gass- og røyksensorer.

På skjermen har du en oversikt over alle rom, og alle justeringer kan foretas via et kontrollpanel på høyre side i skjermbildet, forklarer Hans Aanesen.

Kostnader

Han anbefaler brukere å begynne i det små - for om nødvendig bygge det ut ved behov. Et enkelt system med fem kontrollpunkter (vanlig i en grunnpakke), programvare og installasjon vil koste et sted mellom 10 000 og 15 000 kroner. Den prisen forutsetter at brukeren har PC og ADSL (Internett-tilkobling).

ESS har kommunikasjon med både trådpar, radiofrekvens og strømnett. Med strømnettet, som her ved Grue alders- og sykehjem, der det derfor ikke nødvendig å legge nye datakabler. Aanesen legger også til at systemet enkelt kan overføres til mobiltelefon med nettleser slik at brukere også kan ha med seg systemet "i lomma".

Powered by Labrador CMS