Smak av kysten1 Torstein Sperre

Smak av Kysten på tokt i tørrfiskens rike

Smak av Kysten er på tokt i Lofoten, og søkelyset er rettet mot skrei og tørrfisk. Gruppen som teller over 40 kokker, kjøkkensjefer, restauranteiere og markedsfolk, er på jakt etter førstehåndskunnskap. Målsettingen er å inspirere spisestedene til å sette tørrfisk på menyen allerede denne sommeren.

Publisert

- Her i Norge er det sjelden man bruker tørrfisken til noe annet enn lutefisk, men tørrfisk er en fremragende råvare som fortjener mer oppmerksomhet på kjøkkenet.

Tørrfisken har en lang og spennende historie, og den kan vi dele for å forsterke gjestenes måltidsopplevelse. Derfor er vi i Lofoten, sier prosjektleder Alexandra Krage Angell i en pressemelding

Nettverksprosjekt

Smak av Kysten er et nettverksprosjekt som i dag teller 28 spisesteder på Vestlandet. Før året er omme, vil de være 40.

Kunnskap og kompetanse er de mest sentrale ingredi­enser når sjømatkokker jobber med kvalitetsheving. Eksportutvalget for fisk (EFF) har besluttet å satse sterkt på tørrfisk, blant annet i samarbeid i Smak av Kysten.

- Vi er sikre på at dette vil bidra til økt interesse for og forbruk av tørrfisk, sier Line Kjelstrup i EFF.

Kunnskap og ekte sjømatopplevelser

Medlemmene har vært med ut på feltet og selv trukket opp fiskeliner. Programmet inkluderer også sjømatteater, sperring av fisk og opp­henging på hjeller, og foredragsholdere som i ramme alvor mener at matkultur er intet mindre enn nasjonsbygging.

Naturligvis lærer deltakerne også nye kreative måter å til­berede tørrfisk på.

På reise etter kunnskap

Det er ikke første gang kokkene reiser på jakt etter kunnskap. Tidligere har deltakerne vært på kveitefarm, fiskemot­tak og pakkerier, samt på et kunnskapstokt til Barcelona. I tillegg har det vært tallrike foredrags­holdere på Norsk Sjømatsenter, fiskehandlere, krepsefiskere, østersoppdrettere, havforskere og mesterkokker.

- Kunnskap om råvarene og kompetanse om tilberedningsmetoder er forutsetningen for å lykkes på kjøkkenet. Spisestedene setter sesongens beste råvarer på menyen og begeistrer sine gjester med ekte sjømatopplevelser! Medlemskap skjer ved invitasjon, ikke søknad. Det er fordi vi vil ha med oss de beste, opplyser Alexandra Angell.

Vil satse nasjonalt

- Vi er halvveis i vårt treårige prosjekt og har allerede nådd mange av våre målsettinger. Kokkene merker en ny glød på kjøkkenet, spisegjestene merker en ny spenst på menyen, og de vender stadig tilbake. Dette er et bevis på at vi er på riktig vei, sier prosjektleder Alexandra Krage Angell.

- God sjømat må være et nasjonalt felleseie. Derfor har vi tatt en strategisk beslutning om å gjøre «Smak av Kysten» til en nasjonal satsing. Det vil skje i løpet av 2009.

Powered by Labrador CMS