Møkkete kjøkken
Møkkete kjøkken

Dårlig renhold og hygiene på norske hoteller

Hygiene og renhold på en del norske hoteller er for dårlig. Ferske tilsynsrapporter fra Mattilsynet viser lite tillitvekkende forhold. Flere av tilsynene er gjort ved kjente, ærverdige hoteller, som Holmenkollen Park Hotel Rica, der det pekes på dårlig vedlikehold av kjøkkenet, mangelfullt renhold i hele virksomheten og flere brudd på hygieneforskriftene.

Publisert

Mattilsynet har undersøkt forholdene på hotellene i løpet av 2008.

Et sted ble pizzadeig bakt ut på en papplate. Et annet sted var en hund jevnlig i nærheten av kjøkkenet. Softis er satt til tining ute på asfalten, og mat er lagret rett på gulvet uten å være skikkelig innpakket, skriver p4.no.

Mugg og urent bestikk

Videre er det funnet gammel mat med mugg, urent bestikk, skjærefjøler og annet utstyr, som i de mest alvorlige tilfellene har ført til hastevedtak og trussel om tvangsmulkt.

Rapporten viser at det generelt er mye dårlig renhold, fett og støv. Særlig på kontaktflater som kjøleskapsdører og lysbrytere. Alt påpekes av frykt for at bakterier skal havne i maten og at gjestene blir syke.

Les også: Verdens verste hoteller

Skuffet over Holmenkollen

- Slike forhold er en tankevekker når man tenker på at Holmenkollen Park Hotel Rica er et stort og anerkjent hotell. Det er så alvorlig at vi har sett oss nødt til å fatte nødvendige vedtak for å få dem til å ordne opp i forholdene. I ytterste konsekvens kan man få matforgiftning, og det er en svært alvorlig sak, sier seksjonssjef i Mattilsynet i Oslo Christoffer Nielsen til p4.no. Han synes det er for galt at det i det hele tatt er nødvendig med tilsyn et slikt sted:

- Det burde ikke være nødvendig når man tenker på at Rica Park Hotel er et stort, anerkjent hotell. De burde ha et system så de unngår at vi skal komme og avdekke ting. De skal avdekke ting selv og rette de opp.

Hotellet er ifølge undersøkelsen svært dårlig vedlikeholdt. Det er generelt mangelfullt renhold i hele virksomheten.

Tar det alvorlig

Hotelldirektør Claus Petersen innrømmer at forholdene burde vært bedre, og at kritikken er fortjent.

"

- Vi opplever egentlig det som greit, og trenger kanskje en vekker. Vi har kanskje ikke vært flinke nok til å vaske hver eneste dag. Det burde ha vært bedre, vedgår hotelldirektøren.

- Vi tok tak i det rapporten viste med en gang, og det føles ikke urettferdig. Det er klart at vi vil gjerne være best, og når Mattilsynet mener dette, må vi bare ta det alvorlig og gjøre noe med det. Det er alltid to sider av en sak, men jeg føler meg ikke urettferdig behandlet. Det er vel Mattilsynets jobb å være litt pirkete. Det er klart ting skal fungere i hverdagen, men jeg opplever ikke noen av påpekningene helt urimelige, sier Petersen til p4.no.

Nedslitt og dårlig renhold

Men det er flere hoteller som får passet påskrevet

Inspeksjonen av Bjørkelangen Hotell (tilsyn i mai) viser veldig slitte lokaler og noe defekt utstyr. Renholdet er mangelfullt. Hastevedtak og varsel om tvangsmulkt hvis ikke forholdene rettes opp.

Også Park Hotel Rjukan (tilsyn i februar) har fått varsel om vedtak, pålegg og tvangsmulkt hvis ikke forholdene forbedres. Også her viser rapporten at renholdet har vært skremmende dårlig.

Turisthoteller svikter

På det populære Quality Vøringsfoss Hotell (tilsyn i juli) er heller ikke forholdene tillitvekkende. Mattilsynet fulgte opp tilsyn fra november 2007, men ting er ikke rettet opp. Omtales som et alvorlig avvik i forhold til god kjøkkenhygiene. Har fått pålegg om utbedring.

Sanderstølen Høyfjellshotell & Spa (tilsyn i juli) mangler dokumentasjon på vannkvalitet. Hotellets vannforsyning er ikke godkjent, og anlegget er gammelt og nedslitt. Kjøkkenet skal totalrenoveres, noe Mattilsynet kaller etterlengtet. Svært dårlig orden og renhold i garderober for de ansatte. Det må være svært vanskelig å opprettholde positive holdninger og gode hygienerutiner under slike forhold, heter det i rapporten.

Fra papp til sponplate...

Videre får Kaikanten Grand Hotel Bellevue (tilsyn i juli), Hotel Geiranger (tilsyn juli og august), Thon Hotel Linne (tilsyn i juni), Rica Hotel Hamar (tilsyn august) og Norlandia Telemark Hotel (tilsyn i juni) også dårlig karakter.

På sistnevnte hotell bakes pizzadeigen ut på en papp-plate for så å skyves inn i pizzaovnen. Det ble informert om at dette ikke er tilfredsstillende ettersom papplaten ikke kan rengjøres på en tilfredsstillende måte. Ved inspeksjon den 13. juni 2008 ble det observert at papplaten var byttet ut med en ubehandlet sponplate, melder p4.no.

Powered by Labrador CMS