Epledagen eplekake

Nye eplesorter testes i Norge

Fredag 17.oktober feires den norske Epledagen. Siste nytt i norsk epleindustri er at det i fire år fremover skal dyrkes og testes ut nye eplesorter. Det har ikke vært utviklet en ny eplesort i Norge siden 1974.  

Publisert

I 2012 vil det avgjøres hvilke av de nye sortene som skal lanseres på det norske markedet.Spenningen var stor da representanter fra presse og norsk epleindustri var med på prøvesmaking av åtte nye eplesorter hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i deres lokaler på Økern i Oslo denne uken.- Hele Eple-Norge har samlet seg bak dette prosjektet, og vi har tro på at to til fem av sortene vil kunne dyrkes frem og selges på det kommersielle markedet i Norge, forteller leder av styringsgruppen for prosjektet, Terje Larssen.

Nye eplesorter

De nye eplesortene med navn som Raud Aroma, Delcorf, Elan, NA 46-49, Rubinola, Rubinstep, Sunrise og NA 15-65, er utviklet både i Norge og utlandet.- Testingen avsluttes i 2012, men det er først i 2015 vi kan forvente å se eplesortene i butikken, sier epleforedler Dag Roen i Graminor. Han er ansvarlig for forskning og utvikling av de nye eplesortene.

Hele næringen satser

Det skal plantes i alt ti nye eplesorter i de fire største fruktmiljøene i Hardanger, Sogn og Fjordane, Telemark og på Østlandet.- En slik omfattende utprøving av de nye eplesortene viser at næringen tør å tenke ekspansivt. Kravet til sortene er at de må gjøre det godt i markedet, være rasjonelle å dyrke, smake godt og se bra ut, understreker Terje Larssen.- Vi synes dette er et kjempeinteressant og viktig prosjekt. Skal norsk epleproduksjon være med i konkurransen, er de nødt til å komme med nye norske sorter, sier informasjonssjef i OFG Britt Kåsin, som ser frem til resultatet av satsningen.

En epleelskende nasjon

- Epler er en viktig kilde til vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. De renser kroppen og gir deg flott hud, sier Britt Kåsin.Vi spiser gjennomsnittlig 13 kg epler per person i Norge hvert år, og etterspørselen øker stadig. Fra 2006 til 2007 økte forbruket med 4,44 prosent, viser tall fra Totaloversikten for Frukt og grønnsaker for perioden 1997-2007.

Nasjonal Epledag 17.oktober

- Eplet er et av de eldste kulturproduktene vi har. Det ble brukt som mat i steinalderen, romerne drev aktivt med epleforedling og her i Norge har vi funnet eplerester i Osebergskipet. Både i mytologi og i religioner har eplet stått for noe av det viktigste for mennesker, nemlig ungdom. Videre har eplet fått status av å gi mulighet for kjærlighet, for ekteskap, for erotikk og for solens livgivende varme. Derfor er det helt naturlig at vi feirer eplet med en egen Epledag, sier Britt Kåsin.I anledning den norske Epledagen fredag 17.oktober anbefaler OFG å servere følgende deilige desserter:

Tilslørte bondepiker

7 sukkerkavringer3 ss sukker2 ss smør½ ts malt kanel2 ½ dl kremfløteLag eplemos av:½ kg epler2 ss sukker3 ss vannRens og skjær eplene i biter som kokes i vann og sukker til de er møre. Moses og avkjøles. Bland knust kavring, sukker, smør og kanel i en stekepanne. Rør hele tiden over svak varme til blandingen får en gylden farge og blir sprø. Pisk kremfløte. Legg eplemos, kavring og krem lagvis i porsjonsglass.

Eplekake

Ingredienser:125gram smør125 gram sukker125 gram hvetemel2 egg1 ts bakepulver

ca 4 epler12 mandler2 ss sukker½ ts malt kanelSmør, sukker, mel og bakepulver smuldres sammen. Rør i sammenpiskede egg. Deigen fordeles over i en smurt, rund kakeform. Del eplene i båter som legges tett over deigen. Dryss over hakkede mandler, sukker og evt. kanel.Stekes i ovn ved 200 C i ca. 30 min. Eplekaken serveres varm eller lun. Pisket krem, rømme eller is er deilig ved siden av.

Pressemelding fra OFG

Powered by Labrador CMS