Toalett hygiene illustrasjonsfoto
Toalett hygiene illustrasjonsfoto

Papir anbefalt i stedet for lufttørkere på toalettene

En nylig utført undersøkelse ved Universitetet i Westminster viser at bruk av lufttørker får bakteriene til å florere. Konklusjonen i undersøkelsen er at de bør unngås på steder der god håndhygiene er viktig, som restauranter, hoteller og sykehus.

Publisert

Papir anbefales på hotell- og restauranttoalettet. (Illustrasjonsfoto)

For hoteller og restauranter har lufttørkere i mange år vært et naturlig valg på toalettene. Undersøkelsen viser at dette bør revurderes.

Bakterier som forårsaker oppkast og diaré spres enkelt gjennom luften. Dermed kan gjester som besøker for eksempel restauranter smittes av bakterier og virus, bare ved å oppholde seg i toalettrom der andre har tørket hendene.

- Bør vurderes

Gjester kan derfor ende opp med å bli syke etter hotell- og restaurantbesøk, og tro de har blitt matforgiftet. I realiteten er det dårlig håndhygiene på grunn av lufttørkere som har gjort dem dårlige, mens restauranten eller hotellet feilaktig ender opp som skyllebukk.

Vask hendene ofte, spesielt før måltider og etter toalettbesøk. Og nå anbefales papir fremfor lufttørk (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

─ Resultatene fra undersøkelsen viser at bruk av lufttørkere bør vurderes nøye på steder der god hygiene er svært viktig, som sykehus, klinikker, skoler, restauranter, kjøkken og pleiehjem, uttaler Keith Redway, seniorakademiker på avdeling for biovitenskap, Universitetet i Westminster. Redway er også en av forskerne som står bak studien.

Fakta fra undersøkelsen

Undersøkelsen viste at:

* Antallet bakterier på hendene økte med bruk av lufttørker (194 prosent på fingertuppene, 254 prosent på håndflatene)

* Bakterier kan spres opp til 0,25 meter fra tradisjonelle lufttørkere og inntil to meter med nyere tørkere med "jetmotorer".

* Antallet bakterier reduseres betraktelig med bruk av papirhåndklær (76 prosent på fingertuppene, 77 prosent på håndflatene)

- Papir - den beste løsningen

Hygieneeksperter legger vekt på at papir er den beste løsningen hvis

Illustrasjonsfoto:

hygienen skal være på topp, noe som også understøttes av undersøkelsen fra Westminster. Folkehelseinstituttet har i flere år vært opptatt av å fremme god håndhygiene, og mener at smitte kan reduseres betraktelig dersom det vies oppmerksomhet til hygienefremmende tiltak.

─ Vi er opptatt av at hoteller og restauranter skal ha tilgang til de mest hygieniske alternativene og har utviklet dispenserløsninger der man slipper å komme i kontakt med noe annet enn papiret man selv benytter, sier Line Pedersen, produkt- og markedssjef i SCA.

Råd for god toaletthygiene

* Vask hendene godt med såpe og vann. Ikke kom i kontakt med kranen, og bruk papir til å stenge den av. Dette kan være en potensiell bakteriekilde

* Bruk papirhåndklær til å tørke hendene. Ikke bruk lufttørker, da de kan spre bakterier.

* Håndkleautomater er heller ikke å anbefale, da man trenger papir til å skru av kranen.

* Husk å dekke toalettet med rent papir selv om det er tørt, og ikke kom borti setet med hendene. Sitt på papiret. Er toalettet vått, velg et annet toalett!

* Legg ned lokket før du trekker ned, slik at vann ikke sprutes opp fra toalettskålen. Dette kan øke smittefaren.

(utarbeidet av smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen for klikk.no)

Deler av pressemelding fra Sca

Powered by Labrador CMS