Karla Siverts Bagatelle World Skills2
Karla Siverts Bagatelle World Skills2

Karla Siverts klar for Yrkes-VM i Canada

Hun er kokk på stjernerestauranten Bagatelle, og har trent hele sommeren for deltakelse i Yrkes-VM. Karla Siverts (21) fra Oslo er en av de 20 deltakerne på Yrkeslandslaget skal i aksjon i WorldSkills i Calgary den første uka i september.

Publisert

- Jeg håper jeg aldri blir utlært, sier hun.

Karla Siverts, som til daglig arbeider på Bagatelle, er klar for Yrkes-VM i Canada denne uka. Blir det nok en norsk kokkeseier?? (Foto: Morten Holt)

Aldersgrensen oppover er 22 år for å delta i WorldSkill/Yrkes-VM, og Norge stiller i september med et lag bestående av 20 deltakere i 17 fag. Dette er de beste unge yrkesutøverne Norge har.

Gourmetkokk

Karla har valgt å jobbe som gourmetkokk, men hun sier at det er mange forskjellige typer kokker. Selv trives hun best i restaurant med kveldsjobbing.

Hun tok fagbrevet for et par år siden etter skole og hadde læreplass på restaurant Victor.

- Men du er ikke utlært selv om du har tatt fagbrevet. Jeg blir aldri utlært, sier Karla, som er sugen på å lære seg mest mulig. Om noen år håper hun å åpne egen restaurant på Island sammen med sin islandske kokkekjæreste. Men først skal hun jobbe noen år på Bagatelle.

- Det er nesten som en skole å jobbe her. Vi jobber mye og det er en livsstil.

Les også: Karla Siverts kvalifiserte seg til Yrkes-VM.

Heldig

"

Karla Siverts. (Foto: Knut Randem)

- Jeg føler meg veldig heldig som jobber i et slikt fagmiljø. Her lærer jeg mye og jeg føler at jobben gir meg mye trening fram mot WorldSkills. Vi er åtte kokker på kjøkkenet og kan ha opptil 100 gjester i restauranten, men da "koker" det. Arbeidet er organisert i stasjoner hvor vi har hvert vårt ansvar. Dette roterer. Nå står jeg på kjøttgarnityr og tidligere har jeg hatt blant annet dessertstasjonen, men vi gjør andre ting ved siden av så det blir ikke ensformig.

15 timers konkurranse

Konkurransen i WorldSkills går over 15 timer fordelt på fire dager hvor hun og konkurrenter fra hele verden skal lage fire menyer.

Først i mai får hun kjennskap til oppgavene hun skal løse de tre første dagene.

Den fjerde dagen vet hun ingen ting om før konkurransedagen. Det kalles "mystery basket" og er en kurv med til da ukjente råvarer. Da er utfordringen å komponere en stor meny på strak arm.

Trener og rådgiver

Svein Magnus Gjønvik, som driver bedriften Matakademiet i Trondheim, er sammen med teamet på Bagatelle Karlas trener og rådgiver. Han er med i dommerkollegiet under WorldSkills for sjette gang. Han vet derfor mye om hva Karla kan

Svein Magnus Gjønvik er Karla Siverts rådgiver og støttespiller. (Foto: Knut Randem)

vente seg.

- Jeg har styrt henne inn på grovområdene hun kan konsentrere seg om før oppgavene blir kjent. I begynnelsen av juni og i august skal vi ha samlinger sammen med deltakeren i servitørfaget, men vi har også løpende kontakt.

Dyktig

- Karla er dyktig på smak og anretning - både varme og kalde retter. Som en del av treningen skal vi blant annet jobbe med is, kremer og andre basisdesserter som enkelt kan justeres. Vi planlegger taktisk, men det er hun som skal gjennomføre. Derfor må hun lære å tenke ut løsningene selv.

- Karla får aksept av arbeidsgiveren til å trene. Det er viktig når man skal forberede seg til en konkurranse.

Gjønvik understreker at selv om gourmetkokkene får stor oppmerksomhet, trenger faget et bredt utvalg av hverdagskokker. Bransjen har en stor utfordring i å skaffe sterke fagutøvere som jobber i de tradisjonelle kjøkken rundt i hele landet.

Også servitøren Peter Sand Dørstad er blant deltakerne i Yrkes-VM i Canada.

Les mer om Sand Dørstad her.

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS