Berlevåg Pensjonat2

Eneste overnattingstilbudet i Berlevåg

Etter at Anchor Hotell la ned driften i fjor, er Berlevåg Pensjonat & Camping det eneste overnattingsstedet i Berlevåg. – Belegget er varierende, spesielt sommerstid. Godvær drar gjestene til oss, sier innehaver Dieter Salathe.

Publisert

Dieter Salathe driver Berlevåg Pensjonat og Camping. (Foto: Morten Holt)

Sammen med kona Daniela startet han overnattingsstedet helt på toppen av Norge i 1994.

Det sveitsiske paret, opprinnelig fra Basel, dro til Berlevåg for å arbeide på fiskebruk på midten av 1980-tallet, og knyttet så mange kontakter og likte seg så godt i det værbitte nord, at de valgte å flytte til sitt drømmested i 1989, der de etter hvert satset på egen virksomhet.

Fikk Bygdeutviklingsprisen i Finnmark

Nå driver de også Arctic Glasstudio i Berlevåg sentrum. Glassproduksjonen og driften av overnattingsstedet og pensjonatet og campingplassen skjer i samme selskap, Berlevåg Camping & Appartments AS.

Berlevåg Pensjonat og Camping. (Foto: Morten Holt)

Ekteparet Salathe har gjort seg såpass bemerket i Finnmark at de i 2002 også mottok fylkets Bygdeutviklingspris for nyskaping 2002 for sin innsats.

Været bestemmer

Berlevåg kan på en måte betegnes som Varangerhalvøyas utpost. Det er ingen gjennomfartstrafikk. Tar du riksveien helt ut til Barentshavet, må du ta den samme veien tilbake. Det gjør sitt til at turiststrømmen kan være ganske varierende.

– Det er liten tvil om at vårt belegg i turistsesongen styres av værsituasjonen. Med godvær på sommeren, kommer også turistene helt ut hit. Denne sommeren, da vi har hatt forholdsvis bra vær, har vi hatt et belegg på opp mot 90 prosent, forteller Dieter Salathe.

Resten av året er det yrkesreisende på gjestelista.

– Vi har mange faste gjester som arbeider i kortere eller lengre perioder her oppe. Derfor kan vi tilby helårsdrift, forteller han.

Rommene

Overnattingsstedet tilbyr nå 12 sengeplasser, men han forteller at det til tider er behov for flere, spesielt når yrkesreisende fra utlandet kommer til fiskebrukene og Berlevåg Kongekrabbe, en ny og stor bedrift på stedet.

Berlevåg fra lufta. Berlevåg Pensjonat og Camping ligger på den borterste halvøya til venstre i bildet. (Foto: Morten Holt)

– Foreløpig har vi valgt å ikke bygge ut. Driften er nøktern, og det er ikke rom for feilsatsing, mener han.

Nå tilbys fire rom i første etasje, som leies ut som enkeltrom eller 2-sengsrom. I tillegg er det fire leiligheter i andre etasje. To av dem er fast utleid, mens to inngår i pensjonatdriften.

Gammelt hybelhus

– Vi valgte å starte overnattingsstedet i et gammelt fiskebruk-hybelhus for sesongarbeidere i Berlevåg. Vi har tatt utgangspunkt i de opprinnelige rommene i huset, har gjort tilpasninger til dagens drift, og ellers pusset opp hele huset. I tillegg har vi et oppholdsrom der vi gjerne serverer en enkel frokost til de gjestene som ønsker det, sier Salathe.

Les mer og se flere bilder i Horeca

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS