Kongsfjord Gjestehus Åse Winsents og Trygg Lund2

Heftig og begeistret på Veines

Helt ute ved Barentshavet har Åse Winsents (54) etablert sin idyll; Kongsfjord Gjestehus. Barndomshjemmet er blitt restaurant, fjøs, uthus og bryggerhus er blitt til delikate gjesterom, og i pakkhuset på kaia er det kongekrabbeakvarium.

Publisert

Kongsfjord Gjestehus ligger idyllisk til på Veines-halvøya i Berlevåg kommune. (Foto: Morten Holt)

Åse har sammen med kjæresten Trygg Lund, bygd opp den vesle grenda på Veines-halvøya, om lag 30 kilometer fra Berlevåg, til et annerledes kurs-, konferanse-, overnattings- og serveringssted.

– Vårt mål er å formidle kulturen, atmosfæren, sjelen og kjærligheten som du finner her. Å få gjestene til å oppleve de gode øyeblikkene, høre lydene, stillheten og se på havet. Vi tror mange mennesker i vår tid trenger å la ting synke litt, sier Åse Winsents.

Fra et av rommene på Kongsfjord Gjestehus. (Foto: Morten Holt)

Fra ASVO til gjestehus

Etter mange år i Elverum, der hun var daglig leder for Tunet AS (tidligere ASVO), søkte hun tilbake til Finnmark der hun ønsket å etablere noe for seg selv. I 2002 søkte permisjon fra ASVO-jobben, dro hjem, og gikk i gang med planene.

– Her var alt falleferdig. Enkelte hus hang nesten ikke i hop. Skulle jeg tørre dette? Men jeg ville bli her, så det var bare å satse, sier Åse smilende. I 2004 åpnet hun sommerkafeen, og året etter var overnattingsstedet oppe og gikk. Samtidig fant hun tilbake til gamlekjæresten Trygg, som er blitt en viktig medspiller på gjestehuslaget.

Heftig og begeistret

Åse Winsents og Trygg Lund driver Kongsfjord Gjestehus. (Foto: Morten Holt)

Trygg Lund, eller Tryggen som han kalles, er også kjent som en av hovedpersonene i filmen Heftig og begeistret, der Berlevåg Mannskor blir fulgt i tykt og tynt.

Kanskje husker noen at Trygg sto og gråt ved monumentet i Murmansk og at han snakket ettertenksomt om livet mens han satt i badekaret.

Nå er han kokk, altmuligmann og Åses kjæreste og hjelpende hånd, etter at ungdomskjærestene fant hverandre.

Husklynge på Veines

Selv bor de to i hovedhuset fra 1890 i husklyngen på Veines.

Det er foreløpig ikke restaurert. Det viktigste har vært å kurs- og konferansestedet i orden. Denne høsten utvides kjøkkenet i det gamle barndomshjemmet til Åse. Huset fra 1918 rommer også restauranten. Tidligere er uthus og fjøs bygd om til innbydende gjesterom.

Nå skal kurs- og konferansemarkedet erobres.

Satser videre

Utsikt fra en av rommene på Kongsfjord Gjestehus. (Foto: Morten Holt)

Så langt er nærmere sju millioner kroner investert i prosjektet, men Trygg og Åse gir seg ikke med det. Den energiske gjengen på Kongsfjord Gjestehus har også gått i gang med restaureringen av det gamle fiskebruket Lovisenborg på Kongsfjord-kaia like i nærheten. Her skal det bli leiligheter med høy standard.

– Jeg er optimist med tanke på området her. Det er en ny giv i bygda. Nye krefter har kommet til. Kongsfjord er blitt et internasjonalt lite samfunn der alle drar i samme retning, sier Åse Winsents.

Les hele saken om Kongsfjord Gjestehus i Horeca nummer 7

Bli abonnent på Horeca nå

"
Powered by Labrador CMS