Charlotte Omsted Mohn1 - nett
Charlotte Omsted Mohn1 - nett

Etablerer Slow Food Hedmark og Oppland

Ikke putt hva som helst i munnen! Nå er Slow Food Hedmark og Oppland etablert for å bedre matvanene våre. - For meg er lykke å nyte et godt måltid i rolige omgivelser sammen med gode venner, drikke et par glass vin og ha all verdens tid til å prate om store og små ting. Mat handler ikke bare om å stille sulten - det er også en av de gledene i livet som kan og bør nytes uten at opplevelsen behøver å koste skjorta, sier Charlotte Mohn på Opaker Gård.

Publisert

Charlotte Mohn (bildet)og Maria Sundal etablerer Slow Food Hedmark og Oppland. (Foto: Morten Holt)

Mohn, som er kokk og daglig leder på Opaker Gård i Grue, har gått sammen med Maria Sundal i Mat i Hedmark for å etablere Slow Food Hedmark og Oppland.

Målet er å øke den regionale interessen for bærekraftig jordbruk (dyrke uten å ødelegge) og matkultur, og torsdag denne uka (2. april) inviterer de to matinteresserte damene til et åpent stiftelsesmøte i Statens Hus på Hamar.

Ikke krig mot junkfood og frossenpizza

- Slow Food handler blant annet om å dyrke de enkle gledene ved god mat i godt selskap, og om å koble matgleden med en forpliktelse overfor dyr, natur og mennesker. Vi blir alle utsatt for tidspress og prestasjonskrav i hverdagen, men ved å senke tempoet en smule - og blant annet sette større pris på mat som er basert på kvalitet og originalitet - tror vi det blir langt lettere å takle mange av utfordringene arbeids- og familielivet byr på, sier Mohn og Sundal.

- Vi har ikke tenkt å starte en krig mot junkfood og frossenpizza, men samtidig ser vi jo gjerne at folk blir litt mer bevisste på hva de putter i seg. Hvor kommer maten fra, hvordan er den produsert og er den tilberedt på en god måte. Slike spørsmål bør folk stille seg, mener de to.

Litt mer kresne

Stiftelsesmøtet bør være interessant for alle som er opptatt av å styrke mulighetene for lokal matproduksjon og som synes det er viktig å ta vare på gamle tradisjoner, både når det gjelder produksjonsmetoder, tilberedning og servering.

‑ Folk må bli litt mer kresne på hva de putter i munnen. Vi vet at mange er skeptiske til standardiseringen som foregår over hele verden. Maten lages fabrikkmessig i enorme kvantum, fraktes over svære avstander og fortrenger til slutt den egenartede maten som produseres lokalt. Alle som er foretrekker variasjon og kvalitet på det de putter i munnen, burde dermed være potensielle medlemmer i Slow Food Hedmark og Oppland, sier Charlotte Mohn.

Åpent for alle

Arrangementet starter klokka 18.00 i Statens Hus på Hamar torsdag 2. april. I løpet av de tre timene som er satt av i programmet, vil deltakerne få høre foredrag fra aktører som alle har mat som lidenskap, men ser verden fra ulike ståsted:

Blant innlederne er Jan-Tore Egge fra Slow Food Oslo. Han har sterke meninger om matjuks, og har blant annet tilrettelagt og oversatt den mye omtalte boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson.

I tillegg vil det bli foredrag ved kokk og bakermester Morten Schakenda fra Bakeriet i Lom, kokk og osteprodusent Hans Brimi fra Brimi Sæter og Per Christian Bakken fra Slow Food Oslo. Selvsagt vil det også bli servert lokale godbiter: Mat med pultost fra Charlotte og eplemost fra Braastad på Nes.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS