Torstein Solset og Janne Frida Åsebø nett

Moderne institusjonskjøkken i Førde

Et omfattende kjøkkenprosjekt på Førde Sentralsjukehus (FSS) ble av sluttet denne sommeren. - Vi har fått et moderne produksjonskjøkken tilpasset den gamle bygningsmassen, sier kjøkkensjef Torstein Solset. Det nye kjøkkenet vil føre til vesentlig sunnere økonomisk drift i årene som kommer.

Publisert

Kjøkkensjef Torstein Solset og ledende matvert Janne Frida Åsebø ved mottakskjøkkenet og kafeen i sjette etasje ved Førde sentralsjukehus serverer kake og drikke på åpningsdagen 18. juni. (Foto: Finn Ove Njøsen)

Nå kan kjøkkenpersonalet utføre flere pleieoppgaver, mens kjøkkenpersonalet kan ordne maten på Førde Sentralsjukehus (FSS).

- Rett ressurs på rett sted, påpekte sykepleier og fungerende klinikkdirektør Kari Furevik da det nye mottakskjøkkenet på FSS ble åpnet i juni.

Trengte fornyelse

- Det på tide å tenke nytt. Vi har skiftet ut utslitt utstyr som ikke tilfredsstiller dagens krav med et fremtidsrettet kjøkken, sier kjøkkensjef og brukerkoordinator Torstein Solset.

Janne Frida Åsebø i den nye pasientkafeen i 6. etasje ved Førde Sentralsjukehus. (Foto: Finn Ove Njøsen)

Kjøkkenprosjektets hovedinnhold har i korte trekk vært følgende:

* Bygge om det over 30 år gamle kjøkkenet (over 30 år) til nytt fremtidsrettet kjøkken

* Få et produksjonskjøkken basert på ny teknikk og nye metoder

* Etablere mottakskjøkken med pasientkafé (desentralisert matservering nærmest mulig brukeren)

Sunnere økonomisk drift

Det nye kjøkkenet vil føre til vesentlig sunnere økonomisk drift i årene som kommer. Solset antar at den samlede kostnadsreduksjonen årlig vil være på minst 2,5 millioner kroner.

Førde Sentralsjukehus. (Foto: Helse Førde)

- Råvareforbruket vil synke med omkring 300 000 kroner, og vi regner med å øke omsetningen i kantine og kafé fra tre til seks millioner kroner årlig. Et økende ekstern salg vil også gi merinntekter. Vi har dessuten redusert antall årsverk med 4,5 uten å si opp folk, opplyser Solset.

Tatt lang tid

Allerede i 1999 ble det gjort vedtak om at noe måtte gjøres med kjøkken og kantinedrift ved FSS. Endringer i eierforhold og dårlig økonomi har ført til at det har gått hele 10 år før det nye kjøkkenet ble en realitet.

Les mer på Helse Førdes hjemmeside

Du kan lese hele saken i neste utgave av Horeca (nr. 5 2009)

Du kan abonnere på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS