Tarje Hellebust Radisson Plaza2
Tarje Hellebust Radisson Plaza2

Radissons grunnfjell i Norge

Han leder Norges største hotell – og vil bli enda større. Hvis stødige Tarje Hellebust får som han vil, blir det over 1000 rom på Plaza. Han mener at det er på høy tid at hotellkapasiteten i hovedstaden utvides. Og han bør vite hva han snakker om. Plaza-sjefen har fortsatt ikke fylt 50, men har samtidig en CV svært få andre hotelledere kan vise til.

Publisert

Administrerende direktør på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo, Tarje Hellebust. (Foto: Morten Holt)

I snart 30 år har han vært tro mot kjeden, det som var SAS International Hotels, som ble til Radisson SAS og nå i år til Radisson Blu, innunder The Rezidor Hotel Group.

Som 30-åring ble han kjedens yngste hotelldirektør da han overtok ledelsen på Radisson SAS Royal Viking Hotel i Stockholm i november 1990.

I familien

Det lå nok litt i genene at det skulle bli hotellmann av karen. Faren var nemlig også hotelldirektør i SAS Hotels i 25 år, og ledet hoteller både i Norge, Tyskland og England. Hellebust-navnet stammer for øvrig fra Stranda, der faren i sin tid arvet Dreges Turisthotell.

Tarje Hellebust har ledet Radisson Blu Plaza Hotel siden 2002. (Foto: Morten Holt)

Familien eier også restauranten Lizzis i Drammen. Den drives av Tarjes søster Ane, og han er selv styreformann.

– Det er vel ikke så mange andre hotelldirektører som kan vise til 27 år i samme kjede, medgir Hellebust, som siden han for alvor kastet seg ut i yrkeslivet, har vært innom 10 hoteller. På fem av dem har han sittet i sjefsstolen. I tillegg til å lede Radissons flaggskip i Manchester, har han ledet hoteller i fire hovedsteder; Stockholm, London, Helsinki og nå til sist Oslo.

All time high i år

På tross av finanskrise, opplevde hotelldirektøren på Plaza ”all time high” i juli i år.

– Vi skjønte tegningen tidlig, og dreide vår markedsføring mot det norske markedet. Da ga et resultat over forventet i sommer. Vi har ikke hatt så høy omsetning noensinne i juli siden åpningen i 1990, og har slått både budsjetter og fjorårsresultater, forteller Hellebust tilfreds.

Samtidig har han vært beinhard mot prispresset. Discounting doesn’t work, mener hotellsjefen.

– Vi har rett og slett takket nei til mange. En for stor rabattering er helt uaktuelt for oss, og etter min mening er det utrolig viktig at alle i bransjen forstår at det virker ikke – på sikt. Vi må ikke rabattere oss i hjel, sier han.

Han vet samtidig at akkurat hans hotell alltid vil være et interessant stoppested for svært mange utenlandske gjester, når disse er i farten igjen. De fleste av disse kommer innom Oslo, og da er Plaza ofte et naturlig valg.

- Være på ballen

– Du har opplevd mye i hotellbransjen. Hva skjer videre?

– Jeg er utrolig privilegert som har en jobb som alltid er variert, stimulerende og spennende. Det er vanskelig å se inn i fremtiden, men jeg blir hvert fall i Oslo til barna er ferdig med utdanningen. Det viktigste er å være og forbli ”på ballen” til enhver tid.

Tarje Hellebust har arbeidet på hoteller i utlandet i over 20 år. (Foto: Morten Holt)

– Totalt sett har jeg vært på jobb på hoteller i utlandet i over 20 år, og det holder kanskje. Men jeg vet jo aldri hva slags tilbud som kommer, sier han.

For tilbudene har kommet. Tarje Hellebust har nemlig aldri søkt en jobb.

I samtlige lederstillinger han har hatt, er han bedt om å ta jobben.

Hellebust kom til et veiskille i 2002. Da forlot han England til fordel for hjemlandet og hjembyen Oslo – og direktørstillingen på Norges største hotell.

Flyttet tilbake til Norge

– Ungene begynte å vokse opp, og var i ferd med å bli engelske. Skulle vi reise hjem å gi dem en sjanse her hjemme, eller skulle vi bli ”engelske”. Det endte med at vi valgte Norge og jeg stillingen på Plaza. Selv om det var et tøft halvår for barna i starten, har vi aldri angret på det, sier Hellebust, som fortsatt er litt engelsk i Norge…

For når Tarje Hellebust kjører rundt i Oslo, finner du han i en 12 år gammel Landrover – av engelsk type. Og nytter ikke å se etter han på venstresiden i bilen, den har nemlig høyreratt.

– Jeg var så glad i bilen at jeg tok den med meg fra England da vi flyttet tilbake til Norge. Det er ikke noe problem med høyreratt på norske veier, sier han entusiastisk.

Saltvann, sjø og skjærgård

– Hva gjør Tarje Hellebust når han har fri fra jobben?

– Fri har jeg vel i realiteten aldri. Det å være hotelldirektør på Norges største hotell blir en livsstil. Men det er viktig å ta seg pauser, tid til seg selv og sine nærmeste. I England var det mye golf, men har lagt det på hylla her i Norge. Det tar for mye tid, og dessuten mister jeg svingen i den lange vintersesongen.

Tarje Hellebust. (Foto: Morten Holt)

– Jeg har alltid vært tiltrukket av saltvann, sjø og skjærgård, og i og med at det er manko på en skjærgård slik vi har i Norge i England, har jeg dyrket livet ved, i og på sjøen etter at jeg kom hjem. Så derfor har familien leid en hytte i Sandefjord, som vi besøker så ofte som mulig. Den store hobbyen nå er båt, og det blir noen timer i skjærgårdsjeepen. Dessuten har både barna og jeg dykkersertifikat. Det er en stor opplevelse å føle den vektløse tilstanden i havet, enten for å bare se eller på let etter noe som kan spises.

Les hele portrettet i Horeca nummer 7 2009

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS