Ferie illustrasjon strand Lofoten2

Flere utlendinger i nord igjen

Det var 20 prosent flere utenlandske gjestedøgn på hoteller i Nord-Norge i juni måned i år i forhold til samme måned i 2009. Totale gjestedøgn for juni 2010 hadde en økning i Nord-Norge med åtte prosent. Norge totalt hadde en økning i utenlandske gjestedøgn på 13 prosent i juni. Det viser en fersk gjestedøgnstatistikk fra SSB. Endelige tall for sommersesongen legges ut i september.

Publisert

Strendene i Lofoten lokker også utenlandske turister. (Foto: Morten Holt)

Spesielt i Nordland økte det kraftig med hele 10 000 flere utenlandske gjestedøgn, noe som er pluss 28 prosent. Men også de to nordligste fylkene merker oppsvinget.

Troms hadde 3000 flere utenlandske gjestedøgn (pluss 12 prosent), mens det var 4300 flere i Finnmark (pluss 15 prosent).

Henningsvær. (Foto: Morten Holt)

– Det er veldig hyggelig å se at utenlandske gjestedøgn igjen er i ferd med å ta seg opp i landsdelen. Imidlertid er det viktig for oss også å få bedre vekst både kurs/konferanse- og yrkestrafikk i Nord-Norge fremover, sier avdelingsdirektør Geir Solheim, NHO Reiseliv Nord-Norge, i en kommentar.

Økning på åtte prosent totalt

Totale gjestedøgn for juni 2010 hadde en økning i Nord-Norge på åtte prosent, fra 242 000 gjestedøgn i 2009 til 261 000 gjestedøgn i 2010. I hele Norge var økningen på bare en prosent, fra 156 900 til 158 400 gjestedøgn.

Vakker strand i Lofoten. (Foto: Morten Holt)

Størst vekst er det i ferie-/fritidstrafikken med 11 prosent i Nord-Norge for juni. Yrkestrafikken hadde en vekst på seks prosent. Men kurs- og konferanse har en nedgang på seks prosent.

Porten til Nord-Norge - på grensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland. (Foto: Morten Holt)

I årets første halvår har det vært en økning på to prosent for hotellene i Nord-Norge, mens det for Norge totalt har vært en økning på fire prosent i antall gjestedøgn. En litt dårligere utvikling i landsdelen enn i Norge totalt.

Det skal imidlertid tillegges at ferie- og fritidstrafikken i Nord-Norge hadde en vekst på hele 17 prosent i første halvår 2010, mot åtte prosent vekst i Norge totalt.

Camping/Hyttegrender

På camping og hyttegrender har det første halvår 2010 totalt vært 348 000 overnattinger i Nord-Norge, nesten 29 000 færre enn i 2009, -minus åtte prosent.

Norge totalt har her en nedgang på to prosent. At det er større reduksjon i Nord-Norge enn landet totalt kan ha en sammenheng med dårligere vær i landsdelen i juni i år.

Alle tall er hentet fra SSB`s overnattingsstatistikk for juni 2010.

Statistikken finnes også på www.nhoreiseliv.no/nordnorge

Endelige tall for sommersesongen legges ut i september.

"
Powered by Labrador CMS