Heracleum Velutstyrt

Husmannskost 365 dager i året

Pensjonistene i Tromsø sentrum har fått sin egen storstue, med egen kafé som serverer husmannskost 365 dager i året – Heracleum. På ukemenyen står nysaltet torsk, lammefrikassé, seibiff, kjøttkaker, fiskegrateng, ferskt kjøtt med løksaus – og søndagssteik.

Publisert

Midtbyens storstue hvor pensjonistene samles for å spise, finne samtalepartnere – og for å danse. (Foto: Odd H. Vanebo)

Det vil si fisk på menyen mandag, onsdag og fredag, kjøtt tirsdag, torsdag og lørdag – pluss helgemat. Alt laget fra grunnen av. Her gjelder kok/server.

– Vi er vel et av ytterst få institusjonskjøkken som får lov til å lage maten på godt, gammeldags vis, sier kjøkkensjef Linda Pedersen Vik. Hun er utdannet forpleiningssjef i hjembyen, og har med to kokker på laget. Pluss to assistenter. – I tillegg leier vi inn folk når det er arrangement, og de er det faktisk hver eneste ettermiddag og kveld. Pensjonistlagene leier kafeen eller ett av de to møterommene. De er så å si alltid i bruk.

Linda Pedersen Vik er godt fornøyd med storkjøkkenutrustningen, bakeriutstyr innbefattet. (Foto: Odd H. Vanebo)

Satte seg på bakbeina

– Hvorfor ikke middag fra sentralkjøkkenet på Universitetssykehuset, som de fleste institusjoner i byen er tilknyttet?

– Det er forsøkt. Men da satte brukerne seg på bakbeina. Mange av dem er ressurssterke, med erfaring fra styre og stell og med gode kontakter. De greide å vinne gjennomslag for å beholde kok/server, og det er selvfølgelig også vi glade for. Men de greide ikke å stoppe en betydelig prisøkning på middagen i høst, fra 69 til 86 kroner. Det er jo heller ingen upris, men reaksjonene var sterke, forteller Linda.

Dessert koster 15 kroner. Det opereres for enkelhets skyld bare med enhetspriser. Seibiff koster det samme som stekt laks.

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

Hyggelige priser

"

Hyggelige priser i Café Heracleum: 12 kroner for en kaffe, det samme som for en vaffel. (Foto: Odd H. Vanebo)

Ellers er det hyggelige priser i kafeen: En kaffe koster 12 kroner, samme pris som for en vaffel, mens et rundstykke koster 15 kroner.

– Vi baker også kakene selv. Lørdag formiddag er det stort kakebord. Det er et jevnt sig av gjester fra vi åpner klokken åtte, til utpå ettermiddagen. Ja, de flittigste brukerne sitter og hygger seg hele dagen. Her treffer de jo kjente og jevnaldrende.

- Kafeen er åpen for alle fra 55 år og oppover. En stor del av middagsgjestene er naturlig nok beboerne i omsorgsleilighetene i etasjene over kafeen og aktivitetssenteret. Men det kommer enda flere fra byen for å spise middag her. Dessuten pakker vi daglig 12 porsjoner for hjemmetjenesten, middag som distribueres varm. Til sammen lager vi mellom 80 og 100 middagsporsjoner hver dag. Det er – vel å merke – bare én rett, ”dagens”. Poenget er at middagsopplegget skal likne mest mulig på det de er vante med hjemmefra.

Saken fortsetter under bildet

Elisabeth Larsen (t.v.) har bakt kaken som kjøkkensjef Linda Pedersen Vik viser stolt fram. (Foto: Odd H. Vanebo)

Kjøkkenet er lyst og trivelig. Litt trangt riktignok, men det plass både til en kombidamper pluss alt av panner og bakeriutstyr. Kokkene har ingen grunn til å klage, og gjør det heller ikke.

Les hele saken i Horeca nummer 8 2010

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS