COLOURBOXMatavfall1

God og spiselig mat går rett i søpla

Hver nordmann kaster i snitt over 50 kilo spiselig mat hvert år. En av årsakene er at vi har for lite kunnskap om matvarenes holdbarhet. Nå har prosjektet ForMat satt i gang en nasjonal dugnad for å redusere mengden nyttbart matavfall med 25 prosent innen 2015. Bakervarer, frukt og grønnsaker er de matvarene vi kaster mest av. Dette kommer frem i en ny rapport fra Østfoldforskning, som har kartlagt nyttbart matavfall i Norge.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Klimautslippene fra det nyttbare matavfallet i husholdningene tilsvarer like mye som 25 prosent av bilparkens utslipp, ifølge en britisk studie. I Norge har Østfoldforskning beregnet at utslipp av klimagasser fra produksjon og distribusjon av maten som kastes årlig tilsvarer utslipp fra 160 000 personbiler.

– På årsbasis utgjør spiselig matavfall som kastes totalt 300 000 tonn i Norge. Ved å kaste mindre vil det gi store miljøgevinster, sier Halfdan Olafssøn, direktør i NHO mat og drikke.

Begrens innkjøpene og ikke lag for mye mat

– Vi oppfordrer forbrukere til å planlegge matvareinnkjøpene sine, og til å beregne mengden mat i tilberedningen bedre, sier Olafssøn.

Datostemplingen er ofte misvisende i forhold til hvor lenge produktet faktisk er holdbar. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

En annen årsak til at mye fullgod mat går i søppelbøtten, er at datostemplingen vi har i Norge i dag ofte er misvisende i forhold til hvor lenge produktet faktisk er holdbart.

– Vi er ikke trygge nok på vår egen dømmekraft, og tror ofte at maten er dårlig, mens den for mange produkter kan være både sunn og god etter at datostemplingen er gått ut, bare den er oppbevart riktig, sier han.

Britisk miljøaktivist og forfatter som inspirasjon

5. april ble Tristram Stuart kunngjort som årets vinner av Sofieprisen 2011. Prisen er en internasjonal pris for miljø og bærekraftig utvikling, og som mottaker hedres Stuart for sitt engasjement for matavfall.

Den britiske aktivisten og forfatteren sto blant annet bak prosjektet ”Feeding the 5000”, der han serverte mange tusen mennesker i London mat som ellers ville blitt kastet. Han har også skrevet bok som setter matavfall i sammenheng med miljø- og ressursproblemer på en global agenda.

Les mer på Matavfall.no. På nettsiden finnes ny kartleggingsrapport , fakta om nyttbart matavfall i Norge, samt den nye brosjyren Ta vare på maten

ForMat

ForMat er et samarbeid mellom NHO mat og drikke, dagligvarebransjen, industri, organisasjoner, forskningsmiljøer og norske myndigheter. Målet for prosjektet er å bidra til å redusere mengden spiselig matavfall i Norge med 25 prosent innen 2015.

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS