broedimport

Tre av ti brød er importert

Importen av brødvarer stiger kraftig. Nå er bare 70 prosent av brødet vi spiser bakt i Norge.

Publisert

BRØDIMPORT: Bare 70 prosent av brødvarene vi spiser er bakt fra grunnen av i Norge. (Foto: Elin Bjørnsson/Newswire)

– Det koster mindre å importere et brød enn å bake det her i landet. Helt fram til for to år var det en liten økonomisk gevinst i å produsere i Norge. Men nå har det snudd, sier Roald Guldbrandsen, næringspolitisk direktør i NHO Mat og Drikke.

Tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, NILF, viser at importen av brødvarer steg med 8,5 prosent fra 2009 til 2010. Siden 2003 har importen økt med hele 70 prosent.

Norske bakere importerer mye småbrød som rundstykker, baguetter og chiabatta. I tillegg kommer halvstekte brød som bakes ferdig i butikk.

– Det er blitt mer og mer vanlig for dagligvarebutikkene å steke opp halvfabrikata, såkalt bake-off. Når butikkene selv steker brødet, er det enklere å ta inn fryste brødvarer. Og da kan de importere billigere fra utlandet, sier Gulbrandsen.

Høy toll på mel

Tall fra NILF viser at råvarene utgjør 38 prosent av hva det koster å bake et brød i Norge.

– Melprisen er svært viktig i konkurransen med utenlandske bakerier. Vi importerer for eksempel mye bakervarer fra Tyskland, og der betaler bakerne under halvparten så mye for melet som norske bakere, sier Anders Vangen, leder i Baker- og konditorbransjens landsforening.

Prisforskjellen minsker lysten til investeringer og nysatsing i norske bakerier, mener Vangen.

– Hvis norske bakerier hadde kunnet kjøpe melet for samme pris som sine tyske kolleger, hadde utviklingen vært en annen.

Baker- og konditorbransjens landsforening foreslår nå at tollen fjernes for den delen av korn og melet som ikke kan leveres av norske bønder.

– Den norske kornproduksjonen dekker bare en liten del av behovet. I år har kornhøsten vært svært dårlig og gir bare 15 prosent av matkornet vi trenger til brød. Likevel er det høye tollsatser på import.

Han mener det er urimelig at vi beholder høy toll for å beskytte en norsk kornproduksjon som ikke er der.

– Vi trenger ikke å beskytte noe som ikke blir produsert, sier Vangen.

Presset bransje

I fjor ble det importert 62 000 tonn brød og brødvarer til en verdi av en milliard kroner. Tar vi med kjeks, knekkebrød og kornblandinger, er importverdien 1,4 milliarder. Første halvår i år økte importen med seks prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Baker- og konditorbransjen mener den økte brødimporten vil føre til færre norske bakerier.

– De siste årene har det vært flere konkurser og sammenslåinger, og vi vil trolig se flere. Bransjen er svært presset, og fortjenesten er halvert på få år. Du tjener mer på å ha pengene i banken enn å bake brød, sier Anders Vangen.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS