Grillmat
Grillmat

Vil griller sunnere

Nordmenn er mer opptatt av sunnhet når vi griller enn vi var for fem år siden. Spesielt kvinner og folk under 40 år ønsker at grillmaten skal være sunn. Blant hele befolkningen svarer 55 prosent at sunnhet er viktigere enn før når de fyrer opp grillen, viser en ny undersøkelse Synovate har gjennomført for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Publisert

Vi er glad i grillmat, og nå skal den være sunnere enn før. (Foto: Esten Borgos)

– Vi synes det er veldig gledelig at så mange som fire av ti sier de velger sunne kjøttprodukter når de griller i hverdagen, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.

Blant kjøttprodukter vi opplever som sunne å grille, kommer kyllingfilet på førsteplass. Også biffer og fileter av storfe, svinefilet og koteletter anses av mange som sunne grillvalg, i tillegg til andre kyllingprodukter.

Pass på tilbehøret

– Rent kjøtt er gode og sunne valg på grillen, rikt på protein og andre næringsstoffer kroppen trenger, sier Åse Kringlebotn.

Det er ofte tilbehøret, som fete sauser, oljebaserte dressinger og potetsalat som ødelegger for at et grillmåltid kan være både sunt og kalorifattig.

– MatPrat satser stort på sunne oppskrifter, og på nettsiden vår bør de fleste kunne få inspirasjon til å lage kjapp, god og sunn grillmat med godt tilbehør, sier Åse Kringlebotn.

Oslo i særstilling

Det er store forskjeller på nordmenns grillvaner, avhengig av bosted, kjønn, alder, utdanning og inntekt, viser den nye undersøkelsen.

– Sunnhet er viktigere for folk i Oslo enn andre steder i landet. Oslofolk blir ofte betegnet som innovatører i matveien.

Nye mattrender kommer først til hovedstaden og sprer seg utover landet noe senere.

– Det tror vi også er tilfelle med grillmaten. Etter hvert vil nok enda flere blir bevisst på at grillmat helst skal være både god og sunn.

De som tjener mest spiser gjerne biff og filet av storfe, og oppfatter det som sunn mat.

– Både biffer, fileter og koteletter er sunn grillmat. Så kan man heller være mer varsom med pølser, hamburgere og grillribbe hvis man griller ofte, sier Åse Kringlebotn i MatPrat.

NM i grilling til helga

MatPrat har i en årrekke arrangert NM i grilling. Årets begivenhet finner sted 4. juni i Sofienbergparken i Oslo. I år er sunn helhet for første gang tatt inn som et viktig kriterium ved bedømmelsen.

– Det er fortsatt anledning til å melde seg på. Konkurranseregler og påmeldingsskjema finner man på nettstedet matprat.no, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS