lyver.jpg

Mest CV-sminking i hotell- og restaurantbransjen

Nesten 8 prosent av norske arbeidstakere overdriver egne jobbkvalifikasjoner på CV, i jobbsøknad eller -intervju. Arbeidstakere i hotell- og restaurantbransjen jukser mest – og ingen sminker egne kvalifikasjoner mer enn arbeidstakere i Oslo.

Publisert

Dette viser resultatene fra en arbeidslivsundersøkelse analysebyrået InFact har gjennomført for bemanningsselskapet Xtra personell.

Hele 16,1 prosent blant arbeidstakere i hotell- og restaurantbransjen svarer at de har overdrevet egne jobbkvalifikasjoner i jobbsøknader eller jobbintervju. Også i IT-bransjen er «CV-sminking» og overdrivelser i jobbintervjuer mer utbedt enn i andre bransjer.

Undersøkelsen viser også at det er flere som skryter på seg kvalifikasjoner i Oslo, der andelen av folk som har jukset er 11 prosent. Jobbsøkere i Midt-Norge er de mest redelige av seg, der kun 2,8 prosent bekrefter at de har overdrevet sine kvalifikasjoner på CV og/eller på intervju.

– Dette gjenspeiler nok ikke annet enn at det er mest kamp om jobbene i hovedstaden. Det er likevel verdt å merke seg de store forskjellene som gjør seg gjeldende innenfor ulike yrkesgrupper. Undersøkelsen viser at det definitivt er flest som jukser innenfor hotell, restaurant og IT/konsulentbransjen. De ærligste finner vi innenfor helse- og omsorgssektoren. Det bunner nok i at man løper større risiko ved å overdrive kvalifiseringene sine i helsevesenet, mens det er relativt «ufarlig» å skryte på seg IT-kunnskaper eller servicekunnskaper man egentlig ikke har, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell.

Unge er minst redelige

Flere medier har nylig omtalt de unge voksnes vei inn i arbeidslivet. Den såkalte «curling-generasjonen» forventer gode jobber og raske resultater. Nå viser resultatene fra undersøkelsen at den samme aldersgruppen også «jukser mest» i betydningen av å overdrive egne kvalifikasjoner på CV og jobbintervju. Hele 23 prosent av unge mellom 18 og 24 år sier at de har overdrevet sine egne kvalifikasjoner i CV og/eller på jobbintervju.

– Jeg tror ikke de unge er verre enn før, dette handler nok mer om at har man lite erfaring å vise til så legger man kanskje på litt for å komme seg inn i arbeidsmarkedet. Etter hvert som man skaffer seg erfaring og utdanning, så faller også ”behovet” for CV-sminking bort. I mange tilfeller er heller ikke arbeidsgiver flinke nok til å sjekke CV/dokumentasjonen godt nok, men tar for gitt at opplysningene som er gitt er korrekte, sier administrerende direktør i Xtra personell Kristian Fæste.

Til sammenligning svarer kun 2,6 prosent av de spurte over 60 år at de har overdrevet sine kvalifikasjoner på CVen eller under jobbintervjuer.

Svenskene sminker enda mer!

En liten trøst er kanskje at undersøkelsen også viser at svenske arbeidstakere er enda mer uærlige enn oss. Mens 7,7 prosent av alle norske arbeidstakere har overdrevet egne kvalifikasjoner på CVen, i jobbsøknader eller på jobbintervju er tilsvarende andel i Sverige på 9,4 prosent.

–Dette er selvsagt ikke en positiv trend for noen av landene, men disse tallene understreker betydningen av grundig sjekk av jobbsøkerne, og at arbeidsgivere må se forbi trynefaktoren når de skal ansette nye folk, sier Fæste.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS