Grilling illustrasjon nett1
Grilling illustrasjon nett1

Vi griller mer

Nordmenn griller mye oftere enn før. I løpet av sesongen spiser vi nå grillmat 47 ganger. Det er åtte flere grillmåltider enn for to år siden.Tallene kommer fram i undersøkelsen Norske Spisefakta som er laget av Ipsos MMI.

Publisert

Lekkert på grillen fra forrige NM (Foto: MatPrat)

– Økningen er ganske overraskende. Det er sjelden vi ser så store endringer i norske spisevaner på så kort tid, sier researchansvarlig Gunnar Thoen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Ingen griller så mye som familier med små barn, viser undersøkelsen. Småbarnsfamilier setter til livs hele 62 grillmåltider i året.

Grilling er populært i alle aldersgrupper, opp til folk fyller 60 år. Da faller interessen betydelig.

– Det grilles mye over hele landet. Selv i Nord-Norge hentes grillen fram 38 ganger i sesongen. På Østlandet har antall grillmåltider for første gang passert 50, sier Thoen.

Unngå grillgafler

Bjørn Tore Teigen er en av Norges og verdens beste grillere. I fjor ble han sammen med det norske landslaget verdensmester i barbecue i USA.

Grilling er både godt og enkelt.

– Når folk griller så ofte som de gjør nå, er det blitt viktigere å variere hva man legger på grillen. Mange er nok modne for å ta grillingen ett skritt videre enn bare å tilberede pølse, hamburgere og koteletter, sier Teigen, som er kjøttfagansvarlig i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Hans viktigste grilltips er å kontrollere temperaturen, slik at kjøttet verken blir tørt, svidd eller for lite stekt, men saftig og innbydende.

– Grillgafler burde vært forbudt. Stikker du i kjøttet med en gaffel, renner den gode kjøttsaften ut.

Han anbefaler å ha en varm og en kald sone på grillen slik at man kan flytte kjøttet etter behov.

– Dersom man kan starte å grille en stund før maten skal serveres, er grilling ved lav temperatur over lang tid den perfekte måten å tilberede større stykker av svin eller lam på. Da beholder man saftigheten i kjøttet, og det blir ekstra mørt på tallerkenen.

Grill-NM

Teigen har i åtte år ledet NM i grilling, en amatørkonkurranse som i år arrangeres i Oslo lørdag 2. juni. Her skal 15 lag konkurrere i en rekke ulike klasser for å vise bredden innen grillmat.

Lagene skal lage egne hamburgere, diske opp med et sunt grillmåltid med kyllingfilet, det er åpen klasse og den amerikanske klassikeren spareribs med egenkomponert barbecuesaus står også på menyen.

– Lagene tar konkurransen på største alvor, og maten bedømmes både av en fagjury og en folkejury. Men som all grilling ellers er dette en hyggelig og sosial sammenkomst. Her er alle velkomne til å lære mer om grilling, og mange av lagene deler også ut smaksprøver, sier Bjørn Tore Teigen.

NM i grilling er en folkefest, og lagene går ofte inn for å lage litt show.

– I år får vi besøk av den amerikanske barbecuemesteren Shannon Ford, som demonstrerer og vil gi smaksprøver på amerikansk barbecue. Grillingen foregår på en to-tonns smoker i ekte amerikansk stil, sier grillekspert Bjørn Tore Teigen i MatPrat.

Grill-NM går av stabelen i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo lørdag 2. juni fra kl 11-17 og er åpen for publikum. Gratis adgang.

Newswire

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS