EstherUtsiKjølnes
EstherUtsiKjølnes

Fyrvertinne ved barske Barentshavet

Hun kaller seg fyrvertinne, driftige Esther Utsi fra Tana, som driver Kjølnes fyr ved barske Barentshavet like øst for Berlevåg. – Jeg synes fyrvertinne var en passende betegnelse, sier Utsi humrende. Hun driver også Polmakmoen Gjestegård i Tana, 15 mil unna, men har en egen ansvarlig person for fyret bosatt i Berlevåg.

Publisert

– Veldig god mat og aktiviteter av alle og kanskje også litt spesielle slag er to sentrale momenter for driften av dette fyret. Det skal være annerledes og spesielt å være på Kjølnes fyr, sier Utsi, som også har lagt fyret inn som det 7. kaffekoket i en aktivitetsløype/tematur med utspring på Polmakmoen i Finnmark. Den skal vise reindriftssamenes møte med kystkulturen.

Nest nordligst

Kjølnes, som er verdens nest nordligste fastlandsfyr, er en forholdsvis stor fyrstasjon, og Esther Utsi har i flere år tilbudt 33 sengeplasser, inkludert det romantiske ”brudekammeret” oppe i det 22 meter høye og firkantede fyrtårnet.

– Men nylig påla branntilsynet at det ikke godtok overnatting i småhusene og fyrtårnet, så per dags dato har vi 17 sengplasser. Men jeg vil søke om dispensasjon, i hvert fall for ”brudekammeret”, for tårnet er jo bygda av stein, og det er jo bare senga som kan brenne! sier hun. Dessuten vil hun søke Riksantikvaren om å bygge litt større vinduer i småhusene, slik at de kan brukes som rømningsvei i tilfelle brann.

Yrkestrafikk på vinteren, turister på sommeren

Du finner de fleste soveplassene i fyrvokterboligen (13). De fire siste sengeplassene finnes i maskinistboligen, der hun også tilbyr fire store flotte stuer. Der kan 50 personer bespises hvis nødvendig. Der finnes også en liten bar. I tillegg serverer hun frokost og andre gourmetmåltider i spisesalen i fyrvokterboligen, som rommer 12 personer.

– Den siste vinteren har det blitt bygd et nytt fiskebruk i Berlevåg, og det har vært en del arbeidsfolk som har bodd på fyret. Da har vi vartet opp med frokost. Nå er det også en stor vindkraftutbygging på gang, som også betyr mange overnattingsdøgn på fyret utenom sesong, men ellers er det i sommersesongen det er størst trafikk, forteller Esther Utsi, som har drevet stedet i mange år.

Naturiststrand og storm på flaske

Som gjest er du tett på Barentshavet i et spesielt og vakkert, men særdeles barskt kystlandskap.

– Her har vi også verdens nordligste naturiststrand, sier hun smilende. – Men vi regner sammen alle grader vi kan, både i lufta og i vannet, for å kalkulere badetemperaturen. Da blir dukkerten litt mer behagelig! Og det er jo dessuten kaldere å bade med klær på enn uten, legger hun til. De som våger seg uti får forresten diplom.

Varmt og værhardt

Selv om det faktisk er målt hele 24 varmegrader midt på natten ved fyret, kan det være barskt og vindhardt helt ute ved havet. Derfor selger Utsi, i samarbeid med en glassblåser i Berlevåg, også storm på flaske! Noe som er blitt en bestselger…

Hun byr også på konsert i tårnet, og er selv ”forsanger for de ustemtes kor”, som hun selv sier.

– Her kan alle synge. Her blir alt vakkert! sier den blide finnmarksildsjelen.

Les denne og flere saker om fyrferie i magasinutgaven av Horeca, nummer 3 2012.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS