HytteTverrådalskyrkja
HytteTverrådalskyrkja

Leier ut hytter i nasjonalparker

300 hytter til et par hundrelapper er ledig i sommer, mer enn 25 av dem i nasjonalparker. – I nasjonalparkene får du hele hytta for deg selv i et område som ikke en gang milliardærer kan bygge i, sier Torbjørn Madsen i Inatur. Jakt- og fiskeportalen Inatur.no leier ut landets rimeligste hytter. Noen av de over 300 hyttene i basen har en døgnleie helt nede i 100 kroner.

Publisert

Sottjønnbue i Breheimen Nasjonalpark. Tundradalskyrkja og Tverrådalskyrkja i bakgrunnen. (Foto: Skjåk Almenning)

– I tillegg til hyttene som ligger i nasjonalparkene, er en del hytter plassert rett ved parkene og er et glimrende utgangspunkt for turer i fredet natur, sier Madsen.

Hyttene ligger i eller ved nasjonalparkene Reisa, Dividalen, Jotunheimen, Hardangervidda, Blåfjella-Skjækerfjella, Ånderdalen, Lierne og Langsua.

– Nasjonalparkene er noe nordmenn er stolte av. De er der oppe sammen med fjordene, Amundsen, og 2-1 over Brasil, sier Madsen.

Dette er Norges nasjonalparker, 34 på fastlandet og sju på Svalbard

Urørt

Inatur eies av Norges Jeger- og Fiskerforbund, Statskog, Norges Skogeierforbund, Norske Lakseelver og Norges Fjellstyresamband. 90 av hyttene i portalen eies av Statskog, resten av forskjellige fjellstyrer og private grunneiere.

De fleste av de 300 hyttene har enkel standard, det vil si uten strøm, innlagt vann, tv og bredbånd. Noen er enkle nok til å kalles koier. Og det er ikke mange av dem som har bilvei helt fram.

– Hyttefeltene har tatt over i de fleste seterområder i Norge. Våre hytter er siste mulighet til å oppleve følelsen av å være i ekte norsk villmark. Det er hyttelivet slik nordmenn har opplevd det siden 1800-tallet, sier Madsen.

Opprinnelig hytteliv

I nasjonalparkene kan du ta’n helt ut når det gjelder opprinnelig hytteliv. Her skal det verken bygges eller tilrettelegges.

– Hver av de 42 nasjonalparkene har sin egen forskrift, men det er et generelt forbud mot privat hyttebygging i nasjonalparkene. Det kommer også svært få søknader om dette i løpet av et år, sier seksjonssjef Olav Nord-Varhaug i Direktoratet for naturforvaltning.

Veibygging er også så godt som helt forbudt.

– Det lille som bygges i nasjonalparkene er tilknyttet næringsvirksomhet, som utvidelser eller påbygg til turisthytter, samt at bønder får sette opp gjeterbuer eller samlebuer tilknyttet seterdrift, sier Nord-Varhaug.

Se eksempler på hytter til leie her

Variasjon

Torbjørn Madsen i Inatur trekker fram hyttene til Årdal Jeger og Fiskerforening som eksempel på indrefiletene. For hundre kroner natta får du hytter med tre eller fire sengeplasser plassert i eller tett på Jotunheimen nasjonalpark.

Men nordmenn flest ser for få nasjonalparker, mener han.

– Nordmenn er stedfaste. Det er så mange unike områder som kan oppdages dersom man bare går litt utenom sine kjente stier. Alle parkene har sitt særpreg, sin fauna og sitt dyreliv – fra den golde Jotunheimen og den hvite Jostedalsbreen, til det frodig grønne Lierne i Nord-Trøndelag, sier Torbjørn Madsen i Inatur.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS