BaristaFotoKaiaMeans2

Har egen barista på jobben

Større arbeidsplasser skaffer seg egen kaffebar og barista. – Kaffebølgen har ankommet arbeidslivet. Den klassiske kantinekaffen som har stått på kolben i to-tre timer er passé og finnes ikke i våre kantiner lenger. Folk vil ha god kaffe mens de er på jobb også, sier avdelingssjef Bodil Hilton i ISS Catering.

Publisert

Barista Therese Pedersen serverer jobbkaffe på Helsfyr i Oslo. (Foto: Kaia Means)

I stedet for traktekaffe får stadig flere jobbkantiner selvbetjente kaffemaskiner som lager fersk kaffe. På større arbeidsplasser har trenden kommet enda lenger. De siste ti årene har ISS etablert 12-15 kaffebarer på norske arbeidsplasser.

– For bedrifter som vil ha tak i unge, flinke arbeidstakere er en god kantine blitt et av godene man skilter med. En kaffebar med egen barista er et skritt videre på den veien, sier Hilton.

Egen barista

Kaffebarene er fysisk adskilt fra kantinene, som en egen avdeling med disk, bord og stoler. Og de holder samme standard som vanlige kaffebarer, både når det gjelder interiør og utvalg av kaffesorter, ifølge ISS.

Bak disken står en barista, det vil si en som er spesialist på å tilberede kaffe.

– Det går mest av caffé latte. Det er flest kvinner som kjøper den, men også stadig flere menn. Americano er nok menns favoritt en stund til, sier barista Therese Pedersen. Hun har en jevn strøm av gjester i kaffebaren til kontorfellesskapet Strømsveien 102 på Helsfyr i Oslo.

Trafikk om morgenen

Mest trafikk er det i åtte-ni-tiden om morgenen. Ansatte skal ha med seg en kopp på veien.

– Folk synes det er viktig med god kaffe på jobben. Vi hører ofte klager på gratiskaffen på automater og traktere lenger opp i etasjene. Så kommer de heller hit og kjøper med seg en ordentlig kopp kaffe i stedet, sier Pedersen.

Som på vanlige kaffebarer er det mange som legger kundemøter og arbeidsøkter med PC-en hit.

Fire av ti kopper

Nordmenn drikker mye kaffe mens de er på jobb. Rundt 40 prosent av inntaket på hverdager foregår på arbeidsplassen, viser undersøkelser fra Norsk Kaffe Informasjon.

– Tallet har holdt seg stabilt de siste årene. Morgenkaffen og pausekaffen på skole eller jobb er de viktigste koppene i løpet av en dag, ifølge den kaffedrikkende delen av befolkningen, sier Marit Lynes i Norsk Kaffe Informasjon.

Hun mener nordmenn har fått høyere krav til jobbkaffen.

– Folk er svært opptatt av kaffen på arbeidsplassen sin. En ny kaffemaskin blir fort et samtaleemne blant ansatte. Det er viktig å kunne by på en god kopp kaffe til besøkende og leverandører som er innom. God kaffe blir sånn sett en måte å profilere seg på for et foretak, som et signal om at her er ting på stell, sier Lynes.

Mange ansatte

De fleste jobbkaffebarene ligger i Oslo, hos selskaper som Siemens, ABB, Statkraft, Aker Solutions og IT Fornebu.

– Vi så at det var grunnlag for egne kaffebarer på store arbeidsplasser. Vi anbefaler at det bør jobbe minst 500 mennesker på et sted før man starter opp en kaffebar, sier Bodil Hilton i ISS.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS