Ægir Årets ØL 2012

Årets øl kommer fra Flåm

Mikrobryggeriet Ægir i Flåm Sogn og Fjordane vant den gjeveste ølprisen under matgallaen i Stavanger lørdag kveld. Ægirs India Pale Ale ble kåret til Årets Øl 2012, mens Haandbryggeriet i Drammen vant prisen for Årets Innovasjon 2012, en nyopprettet pris, med sin surøl Sur Megge.

Publisert

I konkurranse med flere andre anerkjente norske bryggere var det Ægir Indian Pale Ale som ble kåret til Årets Øl på Det Norske Måltids matgalla lørdag kveld. (Foto: Morten Holt)

90 øl fra 21 bryggerier i 15 fylker deltok i konkurransen, som inngår i Det Norske Måltid. Vinnerølene er stemt fram av en 35 personer sterk fagjury og leserne av nettstedet til Aperitif.

De har laget Årets Øl. Evan Lewis og Aud Melås driver Ægir Bryggeri. i Flåm.

Om vinnerølet fra Ægir skriver juryen bl.a.:

«Årets øl har aroma fra furunål og tropisk frukt og er et komplekst øl med fin humle- og maltaroma. Ølet er godt balansert, har god sødme og fremstår markert bitter med lang ettersmak. Det representer solid håndverk og er et særdeles typeriktig øl innenfor sin klasse».

Les mer om Ægirs jubileum i fjor her

Les mer om Ægir suksess her

En suksesshistorie

Ægir Bryggeri er en av suksesshistoriene på det norske ølmarkedet. Bryggeriet startet som et pubbryggeri i Flåm i 2007 av ekteparet Evan Lewis og Aud Melås. Begge forlot godt betalte jobber i Silicon Valley til fordel for ølbrygging og drift av serveringssted i Auds hjemtrakter.

India Pale Ale er i dag den mest populære øltypen blant verdens mikrobryggerier, og Ægirs IPA (6,5 %) selges nå av Vinmonopolet over hele Norge.

Haandbryggeriets Sur Megge konkurrerte med 10 andre øl om innovasjonsprisen. "Ølet er godt både i og til mat og har mange bruksområder spesielt på dessertsiden til bær, frukt og kaker, men passer også godt til fisk, braisert kjøtt og får-i-kål. Ølet kan også fint nytes alene", skriver juryen.

Finalevinnere

"

Årets øl i Norge. (Foto: Morten Holt)

Surøl er en gammel belgisk øltype som nå har blitt den nye store trenden blant mikrobryggerier i Europa og USA. Sur Megge er et av de første av denne typen i Norge. Ølet har aroma fra gjær, aprikos og eik og dufter syrlig og fyldig og er lagret på eikefat i 18 måneder.

Finalistene i konkurransen om Årets Øl vant alle hver sin klasse. Etter lørdagskveldens finale i Det Norske Måltid kan man dermed slå fast følgende:

Årets pils er Grans Premium Pils fra Grans Bryggeri i Sandefjord Årets bayer er Aass Bayer fra Aass Bryggeri i Drammen Årets ale er Ægir India Pale Ale fra Ægir Bryggeri i Flåm Årets hveteøl er Kinn Jubileum fra Kinn Bryggeri i FlorøÅrets porter er Imperial Rye Porter fra Nøgne Ø i Grimstad

Les mer om alle finalistene her

På TV i søndag kveld

Ølprisene ble delt ut under lørdagens galla Det Norske Måltid på Konserthuset i Stavanger. Søndag kveld kan du se utdelingen på TV2.

"

Programleder Arne Hjeltnes og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen deler ut prisen for Årets Øl 2012 til Ægir India Pale Ale fra Ægir bryggeri i Flåm ved Evan Lewis. (Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid)

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS